U, de petitionaris
Img 5608 kleiner 300

Maak Novio Magus aan de Waalkade (1995) van Arie Berkulin weer rondom zichtbaar

550 ondertekeningen

Arie Berkulin heeft Novio Magus in opdracht van de gemeente gemaakt. Hem werd gevraagd een beeldbepalend baken te maken voor een van de belangrijkste plekken van de stad. Waar de rivier de stuwwal raakt, zichtbaar vanaf de Lindenberg-trappen. Dáár heeft Berkulin een dynamisch baken neergezet.

Voor het Comité van Aanbeveling en meer informatie zie Nieuws.

Petitie

Wij

Kunstenaars, kunstliefhebbers, Nijmegenaren en alle andere geïnteresseerden

 

constateren

Zelden zag je een beeld dat van ver en van dichtbij zo sterk werkte, maar helaas, het geheimzinnige beeld Novio Magus aan de Waalkade is van zijn betekenis beroofd:

  • De Romeinse cijfers, verwijzing naar ons Romeins verleden, kun je niet lezen!
  • Je kunt er niet meer omheen lopen, het heeft zijn dynamiek verloren.
  • Door het uit het kruispunt van zichtlijnen te verwijderen kan zich de betekenis niet meer ontvouwen. De schakel tussen de rivier, de kade en de bovenstad is er niet meer

 

en verzoeken

Laten we het beeld in oude glorie herstellen en weer neerzetten waar het hoort. Op het punt waar bovenstad, beneden stad, kade en rivier elkaar ontmoeten. Het kan niet meer op precies dezelfde plek, want die bestaat niet meer, maar daar dichtbij kan het heel goed. Zodat het beeld weer aan alle kanten zichtbaar is. Berkulin terug in de navel van Nijmegen!

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Nijmegen 
Petitieloket:
Einddatum:
10-03-2022 
Petitionaris:
Mieke Koenen 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Aanbieden van de petitie

Noviomagus, het beeld van Berkulin dat Nijmegen in 1995 zo precies op de juiste plaats op de Waalkade heeft laten zetten, op een kruising van zichtlijnen, in de buitenbocht van de rivier, is met de herinrichting van de kade onder aan de trap gezet waardoor haar betekenissen niet meer zichtbaar zijn. De verwijzing naar ons Romeinse verleden is verloren gegaan.

+Lees meer...

Dat moet hersteld worden vinden ruim vijfhonderd mensen die de petitie hebben ondertekend. 10 maart om 15:00 uur bieden we de petitie met de handtekeningen aan BenW aan. In de Valkhofzaal van De Lindenberg. Ridderstraat 23 6511TM Nijmegen Noël Vergunst, de verantwoordelijk wethouder, is daarvoor uitgenodigd. Arie Berkulin zelf zal aanwezig zijn. Wim Hompe, oud wethouder en oud voorzitter van de Stichting Gelderse Beeldende Kunst, gaat vertellen wat er wel en niet goed gaat met kunst in de openbare ruimte. Hans van Lunteren, beeldend kunstenaar en lid van de adviescommissie die Berkulin indertijd de opdracht gaf, zal spreken over kunst in de openbare ruimte en de betekenis van een plek voor een kunstwerk.
Aanmelden via mailadres info@miekekoenen.nl

24-02-2022

Interview met Arie Berkulin

Kijk op You tube Berkulin: Kunstenaar Arie Berkulin teleurgesteld over de verplaatsing van Noviomagus.

18-02-2022

Het filmpje van RN7

05-05-2021