You, the petitioner
There is news!
Img 5608 kleiner 300

Maak Novio Magus aan de Waalkade (1995) van Arie Berkulin weer rondom zichtbaar

376 signatures

Arie Berkulin heeft Novio Magus in opdracht van de gemeente gemaakt. Hem werd gevraagd een beeldbepalend baken te maken voor een van de belangrijkste plekken van de stad. Waar de rivier de stuwwal raakt, zichtbaar vanaf de Lindenberg-trappen. Dáár heeft Berkulin een dynamisch baken neergezet.

Voor het Comité van Aanbeveling en meer informatie zie Nieuws.

Petition

We

Kunstenaars, kunstliefhebbers, Nijmegenaren en alle andere geïnteresseerden

 

observe

Zelden zag je een beeld dat van ver en van dichtbij zo sterk werkte, maar helaas, het geheimzinnige beeld Novio Magus aan de Waalkade is van zijn betekenis beroofd:

  • De Romeinse cijfers, verwijzing naar ons Romeins verleden, kun je niet lezen!
  • Je kunt er niet meer omheen lopen, het heeft zijn dynamiek verloren.
  • Door het uit het kruispunt van zichtlijnen te verwijderen kan zich de betekenis niet meer ontvouwen. De schakel tussen de rivier, de kade en de bovenstad is er niet meer

 

and request

Laten we het beeld in oude glorie herstellen en weer neerzetten waar het hoort. Op het punt waar bovenstad, beneden stad, kade en rivier elkaar ontmoeten. Het kan niet meer op precies dezelfde plek, want die bestaat niet meer, maar daar dichtbij kan het heel goed. Zodat het beeld weer aan alle kanten zichtbaar is. Berkulin terug in de navel van Nijmegen!

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Nijmegen 
Petition desk:
Closing date:
2021-06-27 
Lead petitioner:
Mieke Koenen 

History

Signatures

Updates

Het filmpje van RN7

2021-05-05

Het Comité van Aanbeveling en meer nieuws

Kunstenaar: Arie Berkulin (1939) Titel: Novio Magus Locatie: Waalkade (ter hoogte van het Holland Casino) Jaartal: 1995

Comité van aanbeveling:

  • Wim de Natris - Kunsthistoricus / galeriehouder,
  • Karolien Andela - Voormalig publieksvoorlichter gemeente Nijmegen,
  • Prof dr Nico Nelissen - Em. hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen
  • Wim Kol, Architect / winnaar Karel de Grote Oeuvreprijs,
  • Gerard Mangnus - Oud-directeur De Bastei,
  • Ton Thus - Landschapsarchitect / stedebouwkundige,
  • Wim Hompe - Oud voorzitter bestuur GBK (Gelderse Beeldende Kunstenaars)

Kunstenaars: Adelheid en Huub Kortekaas, Ronald Tolman, Peter Struycken, Jan Samsom, Marc Ruygrok, Klaas Gubbels, Cor Litjens, Gonda van der Zwaag, Henk Visch, Geert Schiks

Romeinse cijfers niet meer te lezen!

Het geheimzinnige beeld op de Waalkade is van zijn betekenis beroofd.

+Read more...

Arie Berkulin heeft het in opdracht van de gemeente in 1995 gemaakt. Hem werd gevraagd een beeldbepalend baken te maken voor een van de belangrijkste plekken van de stad. Daar waar de rivier de stuwwal raakt en eeuwenlang een diepe haven heeft uitgeslepen, richt zich de zichtlijn vanaf het Kelfkensbos over de Lindenberg trappen. Precies daar had Arie Berkulin een dynamisch baken neergezet. Het is een abstract beeld, je ziet niet dadelijk wat het voorstelt, het is zo'n beeld waarbij je even moet nadenken, het geeft z'n betekenissen niet zomaar prijs. Maar als je eromheen loopt, of als je er van een afstand peinzend naar kijkt dan zie je het plotseling. Eerst zijn het alleen maar drie enorme scheve palen met vier dikke platen erop en eronder, de bovenste met een gat erin! Ja hoor, heel imposant! Maar is dat alles? Nou nee. Loop eromheen, bekijk het van een afstand, loop de brug op en zie hoe het ook van verre werkt, en ook vanaf het Kelfkensbos was het een schakel tussen de rivier, de kade en de bovenstad. Zelden zie je beelden die van ver en van dichtbij zo sterk werken. Juist de abstracte eenvoud, de grootheid op die plek maakte het kunstwerk sterk. Dat het Romeinse cijfers waren kwam er bij, die verwijzing naar ons Romeins verleden, was een aanvulling op het baken dat het was.

Helaas, ons Romeinse baken is niet meer. Het is van de trap geduwd, met z'n voeten in het water, van zijn betekenissen beroofd. Door het uit het kruispunt van zichtlijnen te verwijderen kan zich de betekenis niet meer ontvouwen. We kunnen er niet meer goed omheen, het heeft zijn dynamiek verloren. Waarom? Het kan heel goed weer op zijn oude plaats gezet. Dat kan nog steeds! Laten we het beeld in oude glorie herstellen, en weer neerzetten waar het hoort. Op het punt waar bovenstad, beneden stad, kade en rivier elkaar ontmoeten. Berkulin terug in de navel van Nijmegen!

Mieke Koenen

2021-04-05