U, de petitionaris
Instagram

Hoger onderwijs weer open en perspectief voor studenten

9.663 ondertekeningen

Studenten kunnen sinds start van de corona-crisis gedeeltelijk of geen fysiek onderwijs meer volgen. Wij verzoeken de overheid, hogescholen en universiteiten om met concrete voorstellen te komen om het onderwijs op 1,5 meter, conform corona-maatregelen, (gedeeltelijk) te laten plaatsvinden op locatie. Daarnaast verzoeken wij de overheid om op korte termijn perspectief te bieden over de vorm en kwaliteit van het onderwijs, zowel als financiële compensatie van het collegegeld. Waarom krijgen de studenten geen prioriteit terwijl een groot deel van de jongeren op omvallen staan? #magiknaarschool

Petitie

Wij

Studenten

 

constateren

  • Er is vanuit de overheid te weinig aandacht, prioriteit en urgentie voor de situatie van de studenten.
  • Het gaat slecht met de gemiddelde student: studenten ervaren meer eenzaamheid en somberheid dan voor de coronacrisis. Studentenpsychologen meldden een sterke groei van klachten over eenzaamheid en depressiviteit.
  • Daarnaast heeft online onderwijs voor veel studenten een sterk negatief effect op de studievoortgang en kan het leiden tot studievertraging. De urgentie van fysiek onderwijs en perspectief is groot.
  • Het middelbaar en beroepsonderwijs, contactberoepen, kappers en winkels openen de deuren en teamsport zonder afstand is mogelijk vanaf 2 maart, maar het hoger onderwijs blijft gesloten.
  • Studenten zitten hele dagen op kleine studentenkamers, sommigen in een vreemde stad zonder sociaal netwerk.

 

en verzoeken

  • met concrete voorstellen te komen om het onderwijs (gedeeltelijk) op 1,5 meter, conform corona-maatregelen en richtlijnen, te laten plaatsvinden op lokatie.

  • op korte termijn perspectief te bieden over de vorm en kwaliteit van het onderwijs. Wees creatief: benut leegstaande panden, theaters, congreszalen et cetera om werkgroepen, hoorcolleges en studieplekken te realiseren.

  • een volledige financiële compensatie te bieden voor het afgelopen studiejaar.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Einddatum:
10-01-2021 
Petitionaris:
Pam Hermelink, Bregje de Goede, Tessa Hermelink 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Nieuwsbericht Parool: UvA-studenten starten petitie voor heropening hoger onderwijs

https://www.parool.nl/amsterdam/uva-studenten-starten-petitie-voor-heropening-hoger-onderwijs~b4d51819/?utmcampaign=sharedearned&utmmedium=social&utmsource=whatsapp.

01-03-2021

Nieuwsbericht FOLIA: Uva studenten zijn het zat en beginnen petitie #magiknaarschool

Op 2 maart openen middelbare scholen, contactberoepen, kappers en winkels weer hun deuren, maar universiteiten en hogescholen blijven dicht. Drie UvA-studenten zijn het zat.

+Lees meer...

Studenten kunnen (...) lees verder

27-02-2021

PERSBERICHT teken de petitie HBO en WO van start

Teken de Petitie: HBO en WO van start

magiknaarschool

Wij willen naar studie! In de petitie wordt de overheid verzocht om met concrete voorstellen te komen om het hoger onderwijs gedeeltelijk op 1,5 meter, conform corona-maatregelen, te laten plaatsvinden op locatie. Daarnaast wordt er verzocht om perspectief te bieden over de vorm en kwaliteit van onderwijs tevens volledige financiële compensatie van collegegeld.

+Lees meer...

Laten we samenwerken en een open discussie starten. We willen studeren op locatie, en dat kan!

Waarom kunnen studenten op 1,5 meter afstand niet naar school? Er is veel ruimte om op 1,5 meter lessen te organiseren. Onderwijsinstellingen kunnen creatief nadenken over mogelijkheden om conform corona-maatregelen onderwijs te realiseren. Maar alles begint bij heropening van het (hoger)onderwijs. Na een jaar thuis zitten, het niet zien van klas- en studiegenoten en online les is de urgentie voor perspectief hoog. Er zijn al een aantal versoepelingen aangekondigd voor het MBO en praktijkonderwijs. Maar het is tijd dat ook bij het HBO en WO wordt gekeken wat er mogelijk is binnen de regels.

Studenten kunnen sinds start van de corona-crisis gedeeltelijk of geen fysiek onderwijs meer volgen. Momenteel zijn de universiteiten en hogescholen helemaal dicht, zonder perspectief op open gaan. Er is vanuit de overheid te weinig aandacht, prioriteit en urgentie voor de situatie van de studenten. Dit moet veranderen!

Het gaat daardoor erg slecht met studenten. Uit onderzoek van Caring Universities, bleek eind vorig jaar dat 52 procent van de studenten zich eenzamer voelde en 45 procent somberder was dan vóór corona (Caring Universities, 2020). Studentenpsychologen meldden een sterke groei van klachten over eenzaamheid en depressiviteit (Versteegh, 2021). Ook heeft online onderwijs voor veel studenten een sterk negatief effect op studievoortgang en kan het leiden tot studievertraging. Dit blijkt uit een enquête onder 10.832 studenten (Broek & Warps, 2020).

Waarom krijgen de studenten geen prioriteit terwijl een groot deel van de jongeren op omvallen staan? Het lijkt wel of studenten van het hoger onderwijs worden vergeten. Tijdens de persconferentie van 23 februari over de corona-maatregelen bleek dat opnieuw geen zicht komt op openstelling van het hoger onderwijs. De laatste keren dat het hoger onderwijs hiervoor in een corona persconferentie is genoemd, dateert van 3 november (omdat een journalist daar een vraag over stelde) en 6 augustus (wegens de afschaling van introductieactiviteiten) (Ramdjan, 2021). Middelbaar en beroepsonderwijs, contact beroepen, kappers en winkels openen de deuren en teamsport zonder afstand is mogelijk vanaf 2 maart aanstaande, maar het hoger onderwijs blijft gesloten. De belangen van studenten van het hoger onderwijs worden niet zwaar genoeg meegewogen. Wij zijn dit zat!

Kwetsbare mensen zijn geen dood hout, maar jonge mensen knappen net als jonge twijgjes als je ze te lang buigt.

De petitie is opgezet door Tessa Hermelink, Pam Hermelink en Bregje de Goede, studerend aan de Universiteit van Amsterdam.

Noot: Meer weten over de petitie? https://weerhogeronderwijs.petities.nl Wil je meehelpen? Teken en verspreid de petitie! Contact kan worden opgenomen via weerhogeronderwijs@gmail.com

Verwijzingen: Broek, A. v., & Warps, J. (2020). Studeren, studievoortgang en welbevinden tijdens corona. Nijmegen: ResearchNed.

Caring Universities. (2020, augustus 19). De geestelijke gezondheid van studenten tijdens de Covid-19 pandemie: De eerste voorlopige data uit het Caring Universities consortium. Opgehaald van https://caring-universities.com/wp-content/uploads/2020/11/De-geestelijke-gezondheid-van-studenten-tijdens-de-COVID-19-pandemie-rapportage-van-Caring-Universities-19082020-versie-2-9112020.pdf

Ramdjan, T. (2021, februari 24). Studenten slikken de zoethoudertjes niet meer. NRC. Opgehaald van https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/24/studenten-slikken-de-zoethoudertjes-niet-meer-a4033151

Versteegh, K. (2021, februari 25). De schade na één jaar corona. NRC. Opgehaald van https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/25/27-februari-2020-a4033291

26-02-2021