U, de petitionaris

Herdenk alleen nazislachtoffers op de Dam

67 ondertekeningen

Op de Dam staat het WO-II-monument. Dat heeft één doel: herdenken van meest Nederlandse doden uit WO-II, slachtoffers van de nazi's. Sinds een tijd worden ook daders herdacht, zoals generaal Spoor (denk aan massamoord in Rawagedeh 9 dec 47) . En daders uit Korea, Bosnië en Afghanistan. Dat kan niet.

Petitie

Wij

oorlogsslachtoffers, nazaten van hen en andere betrokkenen,

 

constateren

  • dat op de Dam het WO-II-monument staat.
  • dat is in 1953 opgericht door overlevenden van de oorlog, en louter om de slachtoffers van de naziterreur in Nederland en voormalig Nederlands Indië te herdenken
  • sinds enkele decennia worden ook daders herdacht, zoals generaal Spoor (denk aan de massamoord in Rawagedeh 9 dec '47), en daders uit Korea, Bosnië en Afghanistan.
  • dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei een onbegrijpelijke definitie van herdachten hanteert.

 

en verzoeken

de regering en het Nationaal Comité 4 en 5 mei

  • om de herdenking te zuiveren van na-oorlogse doden en daders
  • om aan de mankerende defintie van herdachten toe te voegen 'slachtoffers van de nazi's'
  • te garanderen dat uitsluitend betrokkenen kunnen spreken op de herdenking, en niet populaire komieken zoals André van Duin.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Einddatum:
03-05-2021 
Status:
Ingetrokken 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Al in 2014 bezwaren tegen onzuivere 4-mei van Nationaal Comité

De Volkskrant 15 oktober 2014: Herdenk op 4 en 5 mei alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft weer eens een plan voor de dodenherdenking gemaakt, maar is iets vergeten. Die 22 pagina's vermelden bijvoorbeeld nergens de term fascisme.

+Lees meer...

Toch vormde juist dat de giftige bron van de Tweede Wereldoorlog, en belangrijker: het leeft weer op. Hoe serieus moet je dat plan dan nog nemen? Ook kenschetst het plan nergens de oorlog als grootste ramp uit de Nederlandse geschiedenis.

Het comité wil nu alweer een brede discussie, net als dit voorjaar. Dat heeft geen zin. Houd het simpel en herdenk alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, want daarvoor is het monument op de Dam ooit bedoeld. Respecteer dat.

Dus ook op 4 mei geen veteranen herdenken. De veteranen hebben toch hun eigen dag?

Veel oorlogsorganisaties, zoals het voormalig verzet, kerkelijke en Joodse organisaties, stelden vorig jaar ook al dat zij een 'zuivere' dodenherdenking willen. Zij hebben een zeker moreel vetorecht.

En naar analogie: wie herdenkt er bij het graf van zijn moeder ook alle later gestorven moeders? Eenvoud maakt de herdenking sterker.

Peter Dietz de Loos, ex-vz. Int Dachau Comité, Wassenaar, Arthur Graaff, Rapp. Nazisme, Fascisme, Racisme, Bussum, Roel Walraven, ex-weth. gem. Amsterdam

17-04-2021

Alternatieve 4-mei-rede op 3 mei op Dam

Op 3 mei om 19 uur zal er een alternatieve 4-mei-rede worden gehouden op de Dam. Daarin zal antifascist Arthur Graaff kort uitsluitend de slachtoffers van de nazi's en Japanners in WO-II herdenken, die in Nederlandse gebieden gevallen zijn, in totaal 275.000 in Nederland en ruim 3 miljoen in vm.

+Lees meer...

Ned. Indië; in verband met corona kunnen slechts weinig mensen dit bijwonen (met 1,5 m afstand en mondkapjes).

16-04-2021