You, the petitioner
Petitiefotincllogo

Gezondheid moet betaalbaar zijn voor iedereen

330 signatures

De Rijksoverheid wil Nederland gezonder maken. Er is steeds meer bewijs dat biologisch eten daaraan bijdraagt, zeker bij zwangeren en kinderen. Gifvrije, biologische voeding zou de norm moeten zijn en betaalbaar voor iedereen. Eens? Teken de petitie zodat de politiek hiervoor eisen opstelt.

Petition

We

verontruste burgers en toekomstige ouders,

 

establish that:

  • dat steeds vaker blijkt dat met gif geteelde voeding schadelijk is voor onze gezondheid, zeker bij het ongeboren kind.
  • Wetenschappers en artsen adviseren om voor biologische voeding te kiezen als je dat kunt betalen.
  • Net als u en uw gezin willen ook wij gezond blijven. Het kan niet zo zijn dat je inkomen bepaalt of je voor gezondheid kunt kiezen: iedereen heeft het recht om gezond te blijven!

 

and request

dat biologische voeding voor iedereen betaalbaar is en de politiek hiervoor eisen opstelt. Onbespoten, gifvrije voeding als basis voor ons aller gezondheid.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2022-06-27 
Lead petitioner:
Sigrid Koeleman-Lamers 
Organisation:
I Live Green Magazine 
Website:

History

Signatures

Updates

Onderzoek laat zien: wie meer verdient, leeft langer!

Financiële, mentale en fysieke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 'Dankzij' de uitbraak van COVID-19, waarbij keuzes voor volksgezondheid en een gezonde economie direct op elkaar ingrijpen, wordt dat duidelijk.

+Read more...

Ook is er steeds meer bekend over de wisselwerking tussen financiële zorgen en gezondheid op kleinere schaal, in huishoudens en bij individuele inwoners. Hoe meer we hierover leren, hoe vaker we tegen één cruciale vraag aanlopen: hoe doorbreken we de vicieuze cirkel van schulden, financiële stress en ongezond gedrag? In Utrecht Noordwest slaan de gemeente Utrecht, het Louis Bolk Instituut (http://www.louisbolk.org/news/505/164/Geldstress-beinvloedt-gezond-eetgedrag/d,NLactueel) en Purpose de handen ineen om deze vraag uit te diepen en om samen met inwoners en professionals te werken aan een oplossing voor de volgende generatie.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen? Onderteken dan onze petitie. Uit naam van jou, en alle anderen die deze hebben ondertekend, overhandigen we die aan de politiek. Laat weten dat jij het niet eens bent met het feit dat je inkomen uitmaakt of je gezond blijft of niet

2021-12-21

Gangbare rozijntjes voor je kindje? Die blijken zwaar vervuild met pesticiden!

Rozijnen als ‘gezond tussendoortje’ blijken zwaar vervuild met een cocktail aan bestrijdingsmiddelen. Daarom roep waakhond Foodwatch op om te kiezen voor biologische rozijntjes als natuurlijk snoepje of gezond tussendoortje voor je kind.

+Read more...

Onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch laat zien dat rozijnen in toenemende mate zwaar vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen — tot wel 30 soorten gif per meting! Dat het Voedingscentrum deze rozijntjes aanbeveelt als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf, is dus niet zo handig. Uit een analyse van (niet door) de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn.

De huidige regelgeving houdt nog steeds geen rekening met mengseltoxiciteit, waardoor de NVWA de met landbouwgif doordrenkte rozijnen niet uit de handel hoeft te halen. Voedselwaakhond Foodwatch roept de politiek op nu voorzorgsmaatregelen te nemen met betrekking tot de stapeleffecten van meerdere bestrijdingsmiddelen en vraagt supermarkten om een maximum van vijf pesticiden per product te hanteren.

Wist je dit: in de periode 2018-2020 is het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting in 2020. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn vooral Turkse rozijnen sterk vervuild. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 naar maar liefst 30! De rozijnen werden onder andere gevonden in distributiecentra van de Aldi en Plus. Op biologische rozijnen werden vrijwel geen residuen gevonden.

Als je weet dat vooral kinderen gevoelig zijn voor de toxicologische effecten van landbouwgif, zou biologisch toch écht de norm moeten zijn? En betaalbaar voor iedereen!

2021-11-12

Biologisch bereikbaar, ook met een bijstandsuitkering

Dat Alex (53) koos om biologisch te eten, ondanks zijn uitkering, komt hem duur te staan. Hij moet 40.000 euro terugbetalen aan bijstand.

+Read more...

Alex kampt met een sociale angststoornis, hij belandde meermaals in de crisisopvang en kan door de mentale problemen geen fulltime baan aan. Toen Alex daardoor in de bijstand belandde, sprongen zijn ouders bij. Ze gaven hem maandelijks € 300 om gezond te blijven eten.

Alex eet namelijk al sinds 2006 biologische voeding, nadat hij er een kookworkshop over volgde. Hij kiest bewust voor biologisch, omdat dit beter is voor de wereld, voor hemzelf en voor de dieren. Zelf zegt hij: ik wil geen vergif eten. Maar met een bijstandsuitkering kun je geen biologische voeding veroorloven.

De maandelijkse gift van zijn ouders gaf hij niet door aan de gemeente Rotterdam. Na een anonieme tip dat hij geld van zijn ouders kreeg, ligt er nu een terugvordering van € 40.000.

Als biologisch voor iedereen betaalbaar zou zijn, ofwel de standaard kwaliteit in de supermarkt is, lag het conflict er nu niet. Teken onze petitie. Maak gezondheid betaalbaar voor iedereen. Ook als je een bijstandsuitkering hebt. Bron: AD

2021-11-08