U, de petitionaris
Vuurwerkistock

Gemeente Uden vuurwerkvrij

165 ondertekeningen

Verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren binnen de gemeente Uden.

Petitie

Wij

inwoners van Uden willen dat de jaarlijks toenemende vuurwerkterreur een halt wordt toegeroepen.

 

constateren

  • Dat het geknal in onze gemeente al maanden voor de jaarwisseling is begonnen.
  • Dat dit geknal zorgt voor onnodig veel overlast, dierenleed, angstige kleine kinderen, gevaarlijke en onveilige situaties, vernielingen en milieuvervuiling.
  • dat het afsteken van vuurwerk door particulieren van onschuldig vermaak is ontaard in aan geweldpleging grenzende overlast.
  • Inwoners willen een vuurwerkvrije gemeente en zijn het geknal meer dan zat.

 

en verzoeken

Dat de gemeente Uden bij wet een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren in te stellen binnen de gemeentegrenzen van Uden en een eind maakt aan deze uit de hand gelopen traditie.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Uden 
Petitieloket:
Einddatum:
01-04-2020 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
--  
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Vijf argumenten op een rij voor een vuurwerkverbod.

NEDERLAND VERDIENT EEN VEILIGE JAARWSSELING

Vijf argumenten op een rij die een vuurwerkverbod in ruil voor gemeentelijke vuurwerkshows rechtvaardigen. Zie hieronder.

Ambulancemedewerkers, brandweer en politie worden in de Nieuwjaarsnacht bekogeld met vuurwerk.

+Lees meer...

Soms met vuurwerk met de kracht van een handgranaat. Alleen al dit kille feit is een valide reden meteen een landelijk vuurwerkverbod af te kondigen. Van hulpmedewerkers blijf je af.

De helft van de slachtoffers is omstander. Burgers die elkaar na 12 uur op straat argeloos de hand geven bekopen dit met een blind oog of een vuurwerkpijl in de nek.

Jonge jongens vormen de meerderheid van de slachtoffers die zelf aansteker zijn. Hun puberbrein kan de gevaren van vuurwerk nog niet adequaat inschatten. Toch grijpen we als volwassenen niet in om deze groep levenslang door vuurwerk verminkte jongeren beter tegen zichzelf te beschermen.

Illegaal vuurwerk is een probleem maar niet de hoofdoorzaak. De meerderheid van alle brandwonden en oogletsels (60-70%) wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk. Met alleen aanpakken van illegaal vuurwerk komen we er niet.

Het aantal geweldsincidenten gerelateerd aan vuurwerkvandalisme stijgt explosief. Voorlichting of een beschermbril helpen echt niet tegen onacceptabel gedrag.

04-01-2020