U, de petitionaris
Taxi

Gelijk speelveld in de taximarkt

831 ondertekeningen

Door de wijzigingen in de Wet Personenvervoer 2000 is het te gemakkelijk geworden om toe te treden tot de taximarkt. Wij willen de vakbekwaamheidseis terug, wij willen mogelijkheden voor gemeenten om capaciteitsbeleid te voeren en dat de overheid werk maakt van de handhaving om een level playing field te creëren.

Petitie

Wij

de vakbekwame straattaxi (en TTO) chauffeurs in de grote steden van Nederland

 

constateren

  • dat de wijzigingen in de Wet Personenvervoer 2000 (WP2000) met betrekking tot de vakbekwaamheid hebben gezorgd voor een overspoelde markt.

  • In de vier grote steden (G4) is hierdoor de veiligheid van klanten en weggebruikers in het geding.

  • Door de enorme toevloed worden de bestaande taxiondernemers als ZZPers door de oneerlijke concurrentie en een ongelijk speelveld (level playingfield) bedreigd in hun voortbestaan. Schijnconstructies en schijnzelfstandigheid zijn aan de orde van de dag en de overheid doet niets.

  • Het is voor velen onmogelijk om een betaalbare verzekering af te sluiten door de vele schade en ongevallen binnen de branche.

  • Het vak van taxichauffeur is door de komst van platforms die zich niet aan de regels houden te grabbel gegooid.

  • Uber X is een onderdeel van Uber dat bestaat uit malafide bedrijven die door middel van schijnconstructies en schijnzelfstandigheid op grote schaal misbruik maken van de Nederlandse wetgeving en het gebrek aan handhaving daarvan.

 

en verzoeken

zo spoedig mogelijk de WP2000 te herzien en te wijzigen:

  • met betrekking tot het capaciteitsbeleid, geef de G4 de bevoegdheid om in de WP2000 onder artikel 82a ,b, c de G4 gemeenten een tijdelijke taxistop in de gemeentelijke verordeningen op te nemen totdat marktonderzoek heeft aangetoond dat meer concurrentie wenselijk is.

  • per direct een onderzoek te starten naar een verbod van Uber(X) op de huidige taximarkt.

  • het bestellen per app moet gelijk gesteld worden aan de bel- en opstapmarkt. Uber mag zich niet beroepen op de misleidende verdeling in de verordeningen tussen de opstapmarkt en belmarkt of misbruik maken van het contractwerk. Een gelijk speelveld binnen de straattaxi, geen verschillen meer.

  • op zeer korte termijn moeten de vakbekwaamheidseisen om een ondernemersvergunning te bemachtigen weer ingevoerd worden. De afschaffing van de vakbekwaamheid heeft gezorgd voor een markt die overspoeld is door schijnzelfstandigen, de toetredingsnormen moeten weer terug komen zodat echte ondernemers tot de taxi markt toetreden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
20-04-2019 
Petitionaris:
Tto chauffeurs G4 (grote steden) 
Organisatie:
Tto chauffeurs G4 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen