U, de petitionaris
Foto 27 05 2021 om 14.31

Geen zonne-asfalt en megamolens in de zuidelijke Eempolder

1.821 ondertekeningen

De gemeente Soest wil ons unieke cultuurlandschap in de Eempolder opofferen voor grootschalige elektriciteitsopwekking (50 ha (!) zonnevelden en 200 meter hoge windturbines). Funest voor de gezondheid van bewoners, dodelijk voor weidevogels en rampzalig voor het open landschap. Stop dit plan nu!

Petitie

Wij

Tegenstanders van het energieplan Soest in de Eempolder, vertegenwoordigd door de Vereniging Vrij Polderland (VVP)

 

constateren

  • Dat 24x7 geluidsoverlast rond windmolens schadelijk is voor de gezondheid van inwoners in een straal van minimaal 2 km
  • Dat natuur en weidevogels ernstig worden bedreigd door windturbines in het open landschap en zonne-asfalt over de groene akkers
  • Dat er geen draagvlak is voor windturbines en zonnevelden: 93% resp. 86% is tegen. (3e participatieronde Soest)
  • Dat de rust en natuurbeleving voor wandelaars en fietsers in het gebied verloren gaat

 

en verzoeken

De gemeente Soest: om het plan voor grootschalige elektriciteitsopwekking in de zuidelijke Eempolder af te wijzen zodat onherstelbare schade wordt voorkomen en het schitterende open landschap behouden blijft voor natuur, weidevogels, duurzame landbouw en natuurminnende recreanten, zoals de VVP beoogt.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Soest 
Petitieloket:
Einddatum:
31-07-2021 
Petitionaris:
Robert van Motman 
Organisatie:
Vereniging Vrij Polderland 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Positieve uitkomst besluitvormende raadsvergadering Soest - Uw stem is gehoord!

Beste ondertekenaars van onze petitie,

Afgelopen donderdag, 8 Juli heeft de gemeenteraad van Soest een besluit genomen over de 15 ha zonnevelden in de polder en de windmolens aan de rand van de polder zoals voorgesteld in het uitnodigingskader grootschalige energieopwekking.

Wijzend op het grote gebrek aan draagvlak en het coalitieakkoord van 2018, waarin staat dat er geen zonnevelden en windmolens in de polder komen, zijn de 15 ha grote zonnevelden afgewezen door 23 van de 27 raadsleden. Voor deze zonnevelden waren D66, LAS, POS en PvdA.

+Lees meer...

Onze vereniging bedankt de partijen die tegen zonnevelden op deze locatie waren: BBS, CDA, DSN, GGS, GL, SGP/CU, Soest 2002 en de VVD. Met de al eerder afgewezen 35 ha zonnevelden in de polder, om een meer extensievere veeteelt mogelijk te maken, komt er nu dus geen enkel zonnepaneel op de prachtige weidegrond in onze Zuidelijke Eempolder te liggen.

Ook de plannen voor windmolens aan de Isselt werden op hold gezet. Naast het gebrek aan draagvlak en het coalitieakkoord speelde ook de recente uitspraak van de Raad van State, die nog te ontwikkelen geluidsnormen en een MER-rapportage verplicht stelt voor een vergunning, een grote rol.

Omdat alle partijen de klimaatdoelstellingen serieus nemen zal er verder worden nagedacht over alternatieve oplossingen. De vereniging Vrij Polderland heeft al alternatieven voorgesteld en zal een selectie van deze idee├źn uitwerken zodat die gepresenteerd kunnen worden na de zomer aan het college en de gemeenteraad.

U heeft een doorslaggevend argument aangedragen aan onze politici en wij danken u zeer voor het ondertekenen van onze petitie.

Namens het bestuur van de vereniging Vrij Polderland,

Met vriendelijke groet,

Robert van Motman, Voorzitter.

14-07-2021