U, de petitionaris
Geuzenkade

Geen woonboten aan de Geuzenkade; bescherm deze unieke buurt

539 ondertekeningen

Deze petitie is bedoeld om de gemeente Amsterdam op andere gedachten te brengen mbt. het 'tijdelijk' (tussen 4 en 10 jaar) aanmeren van woonboten aan de Geuzenkade om zodoende de Da Costa kade (en wie weet welke andere kaden in de toekomst) te renoveren. Wij dragen hierbij een andere optie aan.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Klik dan op het vinkje bij houd mij op de hoogte over de voortgang op de bevestigingspagina.

Petitie

Wij

De buurtbewoners van de Geuzenkade en de Geuzenstraat

 

constateren dat:

  • dat de Geuzenkade geen goede optie is om 'tijdelijk' woonboten aan te meren ten behoeve van de renovatie van de Da Costa kade.
  • De huiseigenaren en bewoners van de Geuzenkade vrezen dat de unieke buurt ernstig zal worden verstoord door de komst van een aanlegplaats.
  • Wij vrezen voor waardevermindering van woningen, verlies van de groenstrook, verlies van uitzicht, kap van bomen en verstoring van het unieke karakter van de buurt,

 

en verzoeken

een aanmeerplek te realiseren aan de kade grenzend aan de speeltuin Willem de Zwijgerlaan aan de andere kant van de brug. Dit is een zgn. monumentale kade, maar het behoud van het unieke karakter van de Geuzenkade en onze buurt weegt voor ons bewoners veel zwaarder. Deze reeds gerenoveerde kade kan eenvoudig worden beschermd door een steiger te plaatsen op dezelfde manier als men nu van plan is bij onze prachtige (en ook monumentale!) Geuzenkade.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
31.12.2023 
Petitionaris:
Michael Wouters 
Organisatie:
De bewoners van de Geuzenkade 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Bijeenkomst op 10 oktober 2022 vanaf 17:30

De gemeente organiseert een bijeenkomst over de locaties van de woonboten. Deze e-mail ontvingen geïnteresseerden:

"Graag nodigen wij u uit voor een inloopbijeenkomst over tijdelijke wissellocaties voor woonboten in stadsdeel West vanwege de vernieuwing van de kademuren aan de Da Costakade:

Inloopbijeenkomst wissellocaties woonboten Stadsdeel West voor project Da Costakade

Datum: maandag 10 oktober 2022

Inloop: tussen 17.30 - 20.30 uur

Locatie: De Hallen Studio's, Hannie Dankbaarpassage 18

Deze week heeft u, als het goed is, deze uitnodiging ook ontvangen in uw brievenbus.

+Lees meer...

De brief en de concept ruimtelijke inpassing vindt u nogmaals als bijlage van deze mail."

De Westkrant bracht het nieuws ook.

06.10.2022

Inloopavond op maandag 10 oktober 2022 van 17.30 tm 20.30 KOMT ALLEN

De laatste brief van de gemeente is een uitnodiging voor de informatie bijeenkomst in de Hallen. Zie de brief en de concept ruimtelijke inpassing.

+Lees meer...

De Westkrant bracht het nieuws ook.

Beste bewoner of ondernemer, Vorig jaar zijn er verschillende onlinebijeenkomsten geweest over de toewijzing van wissellocaties van woonboten in Stadsdeel West voor de vernieuwing van de Da Costakade. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we veel reacties ontvangen op het besluit dat door het Dagelijks Bestuur van stadsdeel West op 22 april 2021 is genomen. Deze reacties hebben we verwerkt in een concept ruimtelijke inpassing woonboten. In deze brief leest u meer over deze concept ruimtelijke inpassing en nodigen we u uit voor een inloopbijeenkomst op maandag 10 oktober 2022. U kunt zelf bepalen hoe laat u langs komt. Per wissellocatie is er informatie beschikbaar en kunt u vragen stellen. Ook kunt u een reactie achterlaten op een reactieformulier. Inloopbijeenkomst wissellocaties woonboten Stadsdeel West voor project Da Costakade

Datum: maandag 10 oktober 2022 Inloop: tussen 17.30 – 20.30 uur Locatie: De Hallen Studio’s, Hannie Dankbaarpassage 18

Het ontwerp maken was een flinke puzzel. Het opstellen van deze ruimtelijke inpassing (het ontwerp) heeft langer geduurd dan verwacht. Het was een flinke puzzel. Er zijn veel woonboten die we moeten verplaatsen, met allemaal andere afmetingen en eigenschappen. En we hebben zorgvuldig gekeken naar de wensen en ideeën die we in de bijeenkomst van vorig jaar hebben gekregen. In sommige gevallen was dit vrij eenvoudig, in andere gevallen was het ingewikkelder en sommige opmerkingen kunnen we niet meenemen. Niet alle keuzes en afwegingen zijn eenvoudig in een brief en met een tekening uit te leggen, dus kom langs, we beantwoorden graag uw vragen en gaan graag met u in gesprek.

Wisselplek per boot: ruimer dan de boten die er komen te liggen Het concept ruimtelijke inpassing, zie de bijgesloten plattegrond, geeft een impressie van het aantal wisselplekken dat conform het besluit van het Dagelijks Bestuur is vastgesteld voor deze wissellocatie. Op de tekening staat een vlak (wisselplek) aangegeven, waar verschillende woonboten uit de Da Costakade aangelegd kunnen worden. Bij de ruimtelijke inpassing houden we rekening met de verschillende afmetingen van woonboten, de opbouw, de pijpen op het dak en de locatie van de voordeur van de woonboten. De afmetingen van de wisselplek zijn dus ruimer dan de woonboten die er uiteindelijk komen te liggen. Hoe ziet elke wisselplek eruit: aanmeerpalen, toegangsplateau en stalen trap indien nodig. De wisselplek krijgt twee nieuwe aanmeerpalen, een toegangsplateau en een stalen trap naar de kade indien noodzakelijk. Dit is afhankelijk van het hoogteverschil tussen de kade en het water. Op de kade doen we kleine aanpassingen aan de openbare ruimte om een smalle toegang naar de wisselplek te maken. Hiervoor kappen we geen bomen, maar waar nodig zal er gesnoeid worden. Op een aantal wissellocaties heffen we een beperkt aantal parkeerplaatsen op. Waar mogelijk maken we een nieuwe verdeling van de bestaande parkeervakken. Als we een autoparkeervak opheffen, dan zetten we in ieder geval een extra fietsenrek neer.

Waar moeten de pleziervaartuigen liggen? Op bijna elke wissellocatie liggen nu pleziervaartuigen. Hiervoor is door de komst van de woonboten minder ruimte. In overleg met Nautisch Beheer is afgesproken dat er in dit geval op de beschikbare plekken twee pleziervaartuigen naast elkaar mogen liggen, zolang de pleziervaartuigen niet in het doorvaartprofiel komen. Wat is de planning? De wissellocaties worden aangelegd voor de duur van het project Da Costakade, waarbij de start van het project vooralsnog gepland is in de tweede helft van 2023. We leggen de wissellocaties vooruitlopend op de start aan. Zo kunnen we de eerste woonboten meteen verplaatsen bij de start van het project. Het project Da Costakade duurt naar verwachting 4 tot 5 jaar. Op de bijgesloten tekening staan de aandachtspunten waar specifiek voor deze wissellocatie rekening mee is gehouden bij de uitwerking van de ruimtelijke inpassing.

Hoe ziet het vervolgproces eruit? Het concept ruimtelijke inpassing maken we definitief na het verstrijken van een reactietermijn van vier weken na dagtekening van deze brief (tot 26 oktober 2022). Daarna beoordelen we de ontvangen reacties. Waar mogelijk verwerken we de reacties in de ruimtelijke inpassing waarna het ontwerp van de wissellocatie definitief is. Tegelijkertijd starten we de verschillende procedures voor de realisatie van de wisselplekken, zoals het aanvragen van een tijdelijke omgevingsvergunning per wissellocatie. Tegen de vergunning kan bezwaar gemaakt worden, via de website www.omgevingsalert.nl

Meer informatie en vragen

Meer informatie over het project Da Costakade vindt u op www.amsterdam.nl/projecten/da- costakade (met een koppelteken). Hebt u specifieke vragen over het project dan kunt u contact opnemen met één van de omgevingsmanagers, via dacostakade@amsterdam.nl of via telefoonnummer 06 13 58 73 03 (Nathalie Spiekerman) en 06 43 96 78 88 (Raymond Zwanziger).

05.10.2022

Inloopavond op maandag 10 oktober 2022 zet alvast in uw agenda!

Geachte buurtbewoner van de Geuzenkade,

Na lang wachten is er eindelijk weer schot in de zaak. Er is een inloopavond georganiseerd door de gemeente op 10 oktober, zie hieronder de uitnodiging van de gemeente.

+Lees meer...

We raden iedereen aan om daar te verschijnen en nogmaals bezwaar te maken. We geven nog niet op!

"Beste heer, mevrouw,

Vorig jaar bent u aanwezig geweest bij een online bijeenkomst over de toewijzing van wissellocaties voor woonboten in Stadsdeel West voor het project Da Costakade. Tijdens deze bijeenkomst hebben we veel reacties ontvangen op het besluit dat door het Dagelijks Bestuur is genomen. Deze reacties hebben we verwerkt in een concept ruimtelijke inpassing. Het opstellen van deze ruimtelijke inpassing heeft aanzienlijk langer geduurd dan verwacht. Dit komt vooral door de complexiteit van het project en de grote hoeveelheid te verplaatsen woonboten. Een grote puzzel is de combinatie wisselplekken en verschillende afmetingen van alle woonboten. Na de zomervakantie versturen we per wissellocatie een concept ruimtelijke inpassing.

Inloopavond: zet alvast in uw agenda

Op maandag 10 oktober organiseren we een inloopavond. We informeren u over de ruimtelijke inpassing van de wissellocaties. De bijeenkomst vindt plaats in De Hallen.

U ontvangt nog een uitnodiging met meer informatie over deze inloopavond.

Hebt u vragen over het project Da Costakade dan kunt u contact opnemen via dacostakade@amsterdam.nl of via telefoonnummer 0643967888 (Raymond Zwanziger) en Nathalie Spiekerman 0613587303.

Met vriendelijke groet, Raymond Zwanziger & Nathalie Spiekerman

Omgevingsmanagers Da Costakade"

09.08.2022