U, de petitionaris
Kaartje petitie buitenhout

Geen datacenter maar natuurinclusieve landbouw in Almere-Buiten

1.820 ondertekeningen

Het telen van lokale, biologische gewassen en het onderhouden van de groene ruimtes in Almere is noodzakelijk voor een duurzame toekomst. Wij roepen de Raad op de bestemming van de kavel (Gz5) te wijzigen naar natuurinclusieve landbouw. Hierdoor zal hier o.a. geen datacenter kunnen worden gebouwd.

Petitie

Wij

Inwoners van Almere die meer natuurinclusieve landbouw en biodiversiteit in de stad willen behouden

 

constateren dat:

Dat vrijwel alle landbouwkavels in Almere die een tijdelijke bestemming hebben, gereserveerd worden voor wonen of bedrijventerrein. De kavel langs de A6 waar nu nog tijdelijke biologische landbouw is (Gz5), kreeg onlangs in stukken van de gemeente Almere de bestemming datacenter. Dat wanneer er niet pro-actief door de Raad een bestemming natuurinclusieve landbouw wordt aangeschreven, er mogelijkheden zijn voor de bouw van een datacenter.

 

en verzoeken

Dat de Raad initiatief neemt tot het wijzigen van het bestemmingsplan en zich positief uitspreekt om de Etalage (Gz5) in Almere natuurinclusief in te richten, het gebied in het geheel beschikbaar te stellen voor natuurinclusieve landbouw en voorkomt dat het gebied wordt gebruikt voor het bouwen van datacenters en/of een bedrijventerrein.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Almere 
Petitieloket:
Einddatum:
05-06-2022 
Petitionaris:
Roos Saat 
Organisatie:
Biologisch dynamische boerderij De Stadsboerderij Almere & Bert Talens, biologische melkveehouder  

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Toekomst voor landbouw in Almere!

Beste petitieondertekenaars,

Omdat jullie de petitie voor meer natuurinclusieve landbouw hebben ondertekend, delen we graag nog een andere landbouw-oproep.

De Stadsboerderij in Almere zoekt vaste grond onder de voeten!

Medekopers gezocht voor stadsakker.

De Boerenmarkt, Vliervelden, de Koekjeslessen, de Theatervoorstellingen, de Koeienstal, Growing Music, de Odin Boerderijwinkel, de Kinderopvang, de Oogstfeesten, de Zorgwerkplaats én de heerlijke biodynamische producten..….na bijna 30 jaar is de Stadsboerderij een begrip in Almere.

Niet iedereen weet dat aan de basis van al die activiteiten, het biodynamische landbouwbedrijf ligt, waar talloze prachtige producten worden geteeld, op de akkers overal in en rond Almere.

+Lees meer...

Vaak in natuurgebieden, soms midden in de stad of tegen de woonwijken aan. Dankzij deze akkers en weidegronden zorgt de Stadsboerderij voor gezond voedsel, een gezonde bodem, en een bijzonder stadslandschap.

Helaas raken we steeds meer landbouwgrond kwijt, doordat Almere nu eenmaal groeit, en er steeds minder plek is voor landbouw, ook in natuurgebieden. Dat is een bedreiging voor het voortbestaan van de Stadsboerderij. Het is daarom belangrijk dat er grond komt die voor altijd in goede handen van de biodynamische boeren van de Stadsboerderij kan blijven. Dankzij de goede zorg voor het land krijgt de Stadsboerderij soms de kans op zo’n nieuw stuk akker.

Die kans is er nu. Er komt 15 hectare land in Oosterwold beschikbaar, die, na omschakeling naar biodynamische landbouw, een rooskleurige toekomst te wachten staat. Met gezonde groenten en granen. Met klavers en bijen, met bloemenranden, vogels en bloeiende gewassen. Voor de eeuwigheid!

Kaart land bun 2

We hebben echter veel geld nodig om de dure grond te kunnen kopen.Een flink gedeelte kunnen we zelf financieren. Met de huidige grondprijzen en bankrente is bankfinanciering echter geen optie. Om de financiering rond te krijgen hebben we de Landcoöperatie Stadsakker Vliervelden opgericht.

Daar stort de Stadsboerderij 1 miljoen euro in. Vóór 15 mei moet daar, met vereende kracht, nog 1,5 miljoen euro bij komen.

Daarom zoeken we mede-kopers voor deze bijzondere akkers aan het randje van Almere. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier. Doet u mee?

https://www.stadsboerderijalmere.nl/nieuws/landfonds-stadsakker-vliervelden

31-03-2024

Motie aangenomen, burgerinitiatief wordt uitgevoerd!

Gisteren heeft de gemeenteraad van Almere de motie omarm burgerinitiatief stadslandbouw aangenomen. Op de partij ApOpa na werd er unaniem voor het initiatief gestemd.

+Lees meer...

Dit betekent dat ons verzoek aan het College zal worden uitgezet:

  1. Dat de gewenste bestemming voor dit gebied ‘natuur-inclusieve landbouw’ is voor de lange termijn, en om dat te borgen in de omgevingsvisie die voor Almere opgesteld moet worden
  2. Het plan voor de inrichting van de kavel samen met de boeren verder uit te werken.
  3. Te onderzoeken hoe de kavel verworven kan worden door hetzij de gemeente hetzij de betrokken boeren.

Dank voor alle steun in dit proces, we houden jullie via dit kanaal op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen!

30-09-2022

Burgerinititief op de agenda bij de gemeenteraad

Aanstaande donderdag 1 september wordt het burgerinitatief besproken in de gemeenteraad!

Hierbij zullen wij ons plan presenteren hoe kavel Gz5 met natuurinclusieve landbouw kan worden ingericht en een permanente bestemming kan krijgen voor biologische landbouw. Mede dankzij alle handtekeningen moet de raad zich nu hier over buigen.

+Lees meer...

Wilt u bij de vergadering aanwezig zijn? Alle support is welkom. Voor de agenda klik hier

29-08-2022