U, de petitionaris
Schermafbeelding 2023 11 02 om 11.35.21

Geef het Pianola Museum de ruimte

5.940 ondertekeningen

Het Pianolamuseum is heel passend gehuisvest in een oud politiebureau in de Jordaan. Maar de gemeente heeft de uitbreiding van het museum naar de bovenverdiepingen onmogelijk gemaakt. Het is hoog tijd dat de gemeente deze maatregelen ongedaan maakt en het museum de kans geeft zijn vleugels uit te slaan!

In English

Petitie

Wij

  • bestuur
  • directie en medewerkers
  • vrijwilligers van het Pianola Museum
  • en bezoekers

 

constateren dat:

dat:

  • het museum een omvangrijke collectie beheert met talloze unieke instrumenten en muziekrollen
  • het museum al vele jaren kampt met een extreem ruimtegebrek
  • het daardoor zeer belemmerd wordt in het ontvangen van voldoende bezoek en inkomsten
  • in het pand voldoende ruimte beschikbaar kan komen om dit probleem op te lossen
  • deze unieke, sfeervolle museum- en concertruimte grote waarde heeft voor de culturele diversiteit van Amsterdam

 

en verzoeken

in overleg te treden met het museum om de al sinds 1994 bestaande impasse te doorbreken en in overleg tot een duurzame oplossing te komen om daarmee het museum voor de toekomst veilig te stellen.

De impasse werd veroorzaakt door de onnodige bestemmingswijziging van de bedrijfswoning en kan doorbroken worden door deze maatregel terug te draaien.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
31.12.2024 
Petitionaris:
Kasper P.J. Janse 
Organisatie:
Pianola Museum 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Mooi artikel over het museum en de petitie in Buurtkrant Zeven!

De gemeente Amsterdam heeft nog steeds geen enkele positieve reactie gegeven op onze petitie. Men ziet het museum ongetwijfeld liever uit de Westerstraat verdwijnen, waarschijnlijk om het pand alsnog aan een projectontwikkelaar te 'gunnen' net als zes jaar geleden, in plaats van het te gunnen aan een uniek museum, dat een waardige nieuwe bestemming geeft aan dit leuke oude politiebureau..

07.06.2024

Benefietconcert door het SCARBO pianistencollectief om aandacht te vragen voor deze petitie.

De toekomst van het Pianola Museum hangt al jarenlang aan een zijden draadje. Met het benefiet-concert van Scarbo willen deze pianisten aandacht vragen voor de unieke collectie van het museum en iedereen attenderen op het belang van de petitie aan de gemeente Amsterdam, die beoogt een gesprek op gang te krijgen met de gemeente over de toekomst van het museum, die al zolang bedreigd wordtdoor het gemeentelijk beleid ten aanzien van de huisvesting van het museum.

Op zondag 9 juni vindt er een benefietconcert plaats in het Pianola Museum.

+Lees meer...

Zestien leden van het Scarbo Pianistencollectief voeren sonates van Domenico Scarlatti uit verspreid over de hele middag. De pianisten laten hun licht schijnen over het bijzonder mooie en kleurrijke oeuvre van Scarlatti gedurende vier sessies van vijftig minuten die beginnen om 12:30, 13:45, 15:00 en 16:15 uur, met pauzes tussendoor. Iedereen kan een of meerdere sessies bijwonen. De opbrengst van deze marathon komt geheel ten goede aan het Pianola Museum. De pianisten van het collectief dragen het museum een warm hart toe; velen van hen hebben er al vaak gespeeld. Door middel van dit benefietconcert wil het collectief bijdragen aan het behoud en de verdere ontwikkeling van deze unieke locatie. Aan alle bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd, dus doneer vooral royaal als u net zo begaan bent met het museum als de pianisten die voor u spelen!

Het Scarbo Pianistencollectief bestaat uit professionele pianisten die naast hun eigen les- en uitvoeringspraktijk projecten initiëren. Meer informatie over het collectief is te vinden op www.scarbopianistencollectief.nl

16.05.2024

Presentatie van het Pianola Museum in het Amsterdam Museum

Vanaf 23 februari t/m 5 januari zal in het Amsterdam Museum een kleine tentoonstelling te zien zijn van het Pianola Museum. Het betreft een kleine selectie uit de talloze objecten in de museumcollectie die een relatie hebben met de stad Amsterdam.

+Lees meer...

Hier hadden vele grote pianowinkels die pianola's verkochten hun hoofdvestiging. Er waren alleen al vier grote bibliotheken van muziekrollen in Amsterdam: die van Bender, van Kettner, van Goldschmeding en van Duwaer en Naessens. Aan de Lijnbaansgracht op nummer 56 was de muziekrollenfabriek van Hollandia gevestigd, bij ons in de Jordaan, op ongeveer 500 meter van het museumpand. Op 500 meter aan de andere zijde was de muziekrollenfabriek van Euterpe in het pand, dat nu bekend is als het Anne Frank Huis. Daar maakte Carl Hubert van 1928 tot 1939 speciale muziekrollen voor de instrumenten die ook volop in Amsterdamse café's te vinden waren. Tal van Amsterdammers hadden een pianola in huis, zoals de Steinway Pianola Piano die de heer Th.W. Theunissen, hoofdingenieur bij Werkspoor in Amsterdam in 1912 bij pianohandel Bender aanschafte, en die nu in de tentoonstelling te zien is. Een uniek instrument met een Amsterdamse connectie is wel het Aeolian Pipe Organ uit het landhuis Kareol van de Amsterdamse zakenman Julius Carl Bunge, dat nog steeds op herbouw wacht vanwege het feit, dat er geen ruimte voor is in de huidige situatie. Ook de prachtig gedecoreerde vleugel met bijbehorend voorzetapparaat uit de Amsterdamse Villa Betty is van de vele unieke objecten, waarvoor geen ruimte is om deze tentoon te stellen.

21.02.2024