U, de petitionaris
Schermafbeelding 2023 11 02 om 11.35.21

Geef het Pianola Museum de ruimte

5.734 ondertekeningen

Het Pianolamuseum is heel passend gehuisvest in een oud politiebureau in de Jordaan. Maar de gemeente heeft de uitbreiding van het museum naar de bovenverdiepingen onmogelijk gemaakt. Het is hoog tijd dat de gemeente deze maatregelen ongedaan maakt en het museum de kans geeft zijn vleugels uit te slaan!

In English

Petitie

Wij

  • bestuur
  • directie en medewerkers
  • vrijwilligers van het Pianola Museum
  • en bezoekers

 

constateren dat:

dat:

  • het museum een omvangrijke collectie beheert met talloze unieke instrumenten en muziekrollen
  • het museum al vele jaren kampt met een extreem ruimtegebrek
  • het daardoor zeer belemmerd wordt in het ontvangen van voldoende bezoek en inkomsten
  • in het pand voldoende ruimte beschikbaar kan komen om dit probleem op te lossen
  • deze unieke, sfeervolle museum- en concertruimte grote waarde heeft voor de culturele diversiteit van Amsterdam

 

en verzoeken

in overleg te treden met het museum om de al sinds 1994 bestaande impasse te doorbreken en in overleg tot een duurzame oplossing te komen om daarmee het museum voor de toekomst veilig te stellen.

De impasse werd veroorzaakt door de onnodige bestemmingswijziging van de bedrijfswoning en kan doorbroken worden door deze maatregel terug te draaien.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
31-12-2024 
Petitionaris:
Kasper P.J. Janse 
Organisatie:
Pianola Museum 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Presentatie van het Pianola Museum in het Amsterdam Museum

Vanaf 23 februari t/m 5 januari zal in het Amsterdam Museum een kleine tentoonstelling te zien zijn van het Pianola Museum. Het betreft een kleine selectie uit de talloze objecten in de museumcollectie die een relatie hebben met de stad Amsterdam.

+Lees meer...

Hier hadden vele grote pianowinkels die pianola's verkochten hun hoofdvestiging. Er waren alleen al vier grote bibliotheken van muziekrollen in Amsterdam: die van Bender, van Kettner, van Goldschmeding en van Duwaer en Naessens. Aan de Lijnbaansgracht op nummer 56 was de muziekrollenfabriek van Hollandia gevestigd, bij ons in de Jordaan, op ongeveer 500 meter van het museumpand. Op 500 meter aan de andere zijde was de muziekrollenfabriek van Euterpe in het pand, dat nu bekend is als het Anne Frank Huis. Daar maakte Carl Hubert van 1928 tot 1939 speciale muziekrollen voor de instrumenten die ook volop in Amsterdamse café's te vinden waren. Tal van Amsterdammers hadden een pianola in huis, zoals de Steinway Pianola Piano die de heer Th.W. Theunissen, hoofdingenieur bij Werkspoor in Amsterdam in 1912 bij pianohandel Bender aanschafte, en die nu in de tentoonstelling te zien is. Een uniek instrument met een Amsterdamse connectie is wel het Aeolian Pipe Organ uit het landhuis Kareol van de Amsterdamse zakenman Julius Carl Bunge, dat nog steeds op herbouw wacht vanwege het feit, dat er geen ruimte voor is in de huidige situatie. Ook de prachtig gedecoreerde vleugel met bijbehorend voorzetapparaat uit de Amsterdamse Villa Betty is van de vele unieke objecten, waarvoor geen ruimte is om deze tentoon te stellen.

21-02-2024

Artikel in het Parool en meer informatie op onze website

https://www.parool.nl/amsterdam/het-kleine-maar-unieke-pianolamuseum-wil-groeien-om-te-kunnen-overleven-amsterdam-moet-zuinig-zijn-op-het-verleden~ba9f6884/

https://pianolamuseum.online/nl/.

18-02-2024

Bericht van Alize Lam uit Hong Kong

Samen met een vriend bezocht zij onlangs het Pianola Museum. Ze bouwden een nieuwe pianospeel-automaat en waren zeer onder de indruk van ons museum.

"Hope you all well, this is Alize, my boyfriend and I visited your magnificent museum in October, and it was a wonderful experience. We enjoyed the tour guided by the very passionated lady and was stunned by the whole pianola collection.

+Lees meer...

I am a product designer from Hong Kong, I am very interested in musical instruments and below is one of my music installation made for an exhibition: https://youtu.be/vnY4gT4ur9s?si=u-amQJ-mR_UKapqd

Your collection inspired me a lot and thank you for your great work. I wish you a merry Christmas and hope to visit your museum again one day!

20-12-2023