U, de petitionaris
Logo petitie 400 200

Geef dans- en muziektalenten in de HBO-vooropleiding een OV-kaart

2.761 ondertekeningen

Staatssecretaris Dekker heeft op vrijdag 18 december 2015 een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met antwoorden op vragen van de VVD en PvdA en als reactie op een motie ingediend door de SP en gesteund door de VVD en PvdA. Ook vanuit D66, CDA en CU is er steun in de Kamer voor ondersteuning van jong Dans en Muziek talent.

Petitie

Wij

Nederlanders, dans/muziekliefhebbers die cultuur liefhebben, scholieren, studenten en toptalenten,

 

constateren dat:

Dat jonge toptalenten voor de ontwikkeling van hun danstalent vroeg moeten beginnen; Dat er maar een paar lokaties zijn waar je op topniveau een DaMu-vooropleiding voor het HBO kunt doen; Dat jong danstalent dagelijks veel moet reizen voor deze HBO vooropleiding; Dat de reiskosten een van de grootste financiële drempels vormen voor de toestroom van jong danstalent; Dat we barrières voor talentontwikkeling zoveel mogelijk moeten weghalen.

 

en verzoeken

De minister middels de Tweede Kamer-fracties de dans- en muziek-talenten op een erkende DaMu-vooropleiding financieel te ondersteunen in de reiskosten, bijvoorbeeld door deze talenten ook het recht op een OV-studenten kaart te geven zoals dat voor MBO- en HBO-studenten gaat gelden.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
02-06-2015 
Status:
Beantwoord 
Petitionaris:
Stefan Flos 
Organisatie:
www.ov4damu.nl 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Brief van Staatssecreatis Dekker met goed nieuws

Op vrijdag 18 december 2015 heeft de staatssecretaris een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met goed nieuws voor jong Dans en Muziek talent in de hbo-vooropleiding - zogenaamde DaMu leerlingen. Er komt een oplossing voor het komende schooljaar 2016 - 2017. Meer informatie op http://www.ov4damu.nl.

18-12-2015

aanbieden petitie op 2 juni 13.30

Op dinsdag 2 juni 2015 om 13.30 uur neemt de Tweede Kamer Commissie OCW de petitie OV4DaMU in ontvangst. Kijk op de website www.ov4damu.nl voor meer info en volg ons op twitter @ov4damu.

22-05-2015

Overleg met OCW

In december 2014 heeft een overleg plaatsgevonden met ambtenaren van OC&W welke zich bezig houden met de OV studenten kaart. Dit als gevolg van bemiddeling van de LSvB. Samen met Jan van Bilsen, VZ stichting DaMu scholen en directeur van de school voor jong talent Den Haag - Koninklijk Conservatorium / ballet opleiding, Ellen Schepens - LSvB en ondergetekende hebben we een toelichting gegeven op onze argumenten. We hebben de feiten goed kunnen toelichten: DaMu kinderen volgen een officiele HBO-vooropleiding, zijn ingeschreven bij een hogeschool, de opleiding is een aaneensluitend curriculum in samenhang met de HBO-vervolg opleiding, leerlingen krijgen van dezelfde docenten les en moeten aan heel hoge toelatingseisen voldoen.

+Lees meer...

Daarnaast zijn er maar een beperkt aantal opleidingslocaties, voor kolassiek ballet maat twee waardoor reizen voor de studie noodzakelijk is. Dans kinderen moeten vroeg beginnen (10 jaar) en dagelijks klassikaal een intensief programma volgen. OC&W heeft aangegeven een veel beter begrip te hebben van de situatie en heeft begin januari 2015 nadere vragen gesteld. Deze zijn beantwoord. vervolgens gaat er een voorstel naar de minister en wie weet komt er dan witte rook uit de schoorsteen. Meer realisitisch zal zijn dat er nog nadere vragen komen van de minister. belangrijk is verder te vermelden dat DaMu kinderen in een gastgezin per 1 januari 2015 in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. Dat is dus al geregeld. De kosten voor een studenten OV zijn vergelijkbaar met het bedrag voor dubbele kinderbijslag en de kriteria zijn dus al gesteld om daar aan te voldoen. het grootste deel van de DaMu kinderen reist en gaat alleen in een gast gezin als de afstand te groot is, bijvoorbeeld als je op een van de eilanden woont. To be continued... Stefan Flos - info@ov4damu.nl

meer info over de dubbele kinderbijslag op website SVB.nl
11-01-2015