U, de petitionaris
649edb84 e1d8 c5ee c86d 6e322dc00886

Gedenkteken op de Grote Markt in Schiedam voor Marytje Arendsdochter Schoenmaker

413 ondertekeningen

Schiedam kent veel sterke vrouwen. Aleida van Avesnes, de heilige Liduina maar ook Marytje Arendsdochter Schoenmaker. Haar proces in 1593 heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de jurisprudentie over vervolging voor hekserij veranderde in Holland.

Petitie

Wij

De inwoners van Schiedam en andere betrokkenen die begaan zijn met de geschiedenis van Schiedam.

 

constateren dat:

  • Dat er op de Grote Markt geen permanente, zichtbare herinnering is aan de geschiedenis van de slachtoffers van heksenvervolgingen.
  • Met in het bijzonder de geschiedenis van Marytje Arendsdochter Schoenmaker.
  • Haar standvastige houding tijdens het proces en de vrijspraak hebben gezorgd voor een nationale omslag en verandering van de jurisprudentie over de vervolging van verdenking van hekserij.
  • Haar proces heeft onze nationale geschiedenis veranderd.

 

en verzoeken

op korte termijn actie te ondernemen en over te gaan tot het plaatsen van een passend klein monument zoals een permanente herdenkingstegel om dit belangrijke onderdeel van onze Schiedamse en Nederlandse geschiedenis zichtbaar te maken en te behouden voor haar burgers.

Het antwoord

Er ligt een gedenktegel

Beste ondertekenaars van de petitie, op woensdag 8 maart (internationale vrouwendag) heb ik met de burgemeester en de vrouwelijke wethouders uit het college, de gedenktegel mogen onthullen. Op de Grote markt in Schiedam is nu een permanente herinnering voor Neeltje Andries en Marytje Arendsdr. Ik wil u via deze weg bedanken voor het ondertekenen van de petitie.

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Schiedam 
Petitieloket:
Einddatum:
17-06-2023 
Status:
Beantwoord 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Er ligt een gedenktegel

Beste ondertekenaars van de petitie, op woensdag 8 maart (internationale vrouwendag) heb ik met de burgemeester en de vrouwelijke wethouders uit het college, de gedenktegel mogen onthullen. Op de Grote markt in Schiedam is nu een permanente herinnering voor Neeltje Andries en Marytje Arendsdr.

+Lees meer...

Ik wil u via deze weg bedanken voor het ondertekenen van de petitie.

19-03-2023

De petitie is aangeboden aan de burgemeester

Op maandag 30 mei is op de Grote Markt van Schiedam de petitie aangeboden aan de burgemeester. De burgemeester, wethouders en gemeentearchivaris gaan zich buigen over de uitwerking van de petitie.

Dit was niet mogelijk geweest zonder jullie ondertekeningen. Mijn dank is groot..

09-06-2022

Ter verduidelijking

Er is veel te doen over de petitie in de plaatselijke media. Men spreekt van een monument.

+Lees meer...

In deze petitie gaat het om een gedenktegel. Geen standbeeld of groot initiatief. Slechts een tegel. Het gaat erom dat 2 Schiedamse vrouwen de rechtspraak hebben veranderd m.b.t de marteling en vervolging van vrouwen. En daarmee de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Voor meer informatie kan men kijken op www.sterkevrouwenschiedam.nl

14-01-2022