U, de petitionaris
Bicycle parking lot 400pix

#Fietsflat monument

95 ondertekeningen

De fietsflat bij het Centraal Station in Amsterdam is een tijdelijke fietsparking sinds 2001. Na 2004 zou het weer gesloopt worden, maar dat werd 2009 en nu waarschijnlijk 2024 of later. We moeten er voor die tijd een monument van maken!

De ondergrondse fietsenstalling met de esthetiek geleend uit de autowereld kost je meer tijd om je fiets te stallen. Fietsflat is praktischer en compacter.

In English

Petitie

Wij

fietsers in en bezoekers van Amsterdam

 

constateren dat:

  • de 'fietsflat' in Amsterdam is in 2001 gebouwd als tijdelijke fietsenstalling voor 2.500 fietsen

  • de fietsflat is waarschijnlijk tot 2024 in gebruik

  • dagelijks nemen veel toeristen een foto van de rijen fietsen om de populariteit van de fiets hier als herinnering mee te nemen en omdat het een interessant visueel lijnenspel geeft om in te kaderen

  • de fietsflat heeft al designprijzen gewonnen

  • recente nieuwe fietsenstallingen in Utrecht en Rotterdam verstoppen de fiets ondergronds, net zoals auto's

  • de fiets hoort getoond en geëerd te worden met een open zichtbare fietsflat

 

en verzoeken

de fietsflat te verheffen tot monument.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
25-01-2023 
Petitionaris:
Reinder Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Het Parool: Zijn de dagen van de fietsflat bij Centraal Station nu echt geteld? ‘Waarom zou Parijs geen optie zijn?’

De fietsflat bij Centraal Station moet weg, maar wordt hij gesloopt of kan hij worden hergebruikt? De gemeente nodigde bedrijven uit die mogelijk brood zien in het gevaarte. Ook (...) lees verder (kopie in archief).

15-11-2023

Acht mobiliteitsexperts roepen op de fietsflat te schenken aan een andere stad

De fietsflat is niet meer, maar dat hoeft niet het einde van zijn leven te betekenen. Acht mobiliteitsexperts roepen Amsterdam op de fietsflat, lang het boegbeeld van het straatbeeld van de stad, te schenken aan een andere stad, bij wijze van voorbeeld en inspiratiebron.

+Lees meer...

(...) De fietsflat is echter een symbool van de mobiliteitstransitie geworden door onbedoeld de lang verborgen potentie van de fiets-treincombinatie te laten zien. Hoe gaaf zou het zijn als het die symbolische rol elders kan voortzetten? Stel je voor dat Amsterdam de fietsflat weggeeft, zoals Frankrijk in 1885 het Vrijheidsbeeld aan de Verenigde Staten schonk.

Tijd dus om de flat te schenken aan een andere stad die ambitieus werkt aan een alternatief voor de auto! Denk aan Parijs of Seine-Saint-Denis, dat in 2024 het hart van de Olympische Spelen zal zijn en waar onder leiding van Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, een ware omslag plaatsvindt. Of een van de andere steden in Europa die werk maken van hun fietsbeleid en waar men zich soms afvraagt wat men met het groeiende aantal fietsen en fietsers aan moet. Steden als Berlijn, Barcelona, Liverpool, Nice en Kopenhagen, maar ook steden als Brussel, Milaan, Istanboel, Ljubljana en Leipzig Circulair

Amsterdam heeft iets moois in handen. Afbreken en weggooien of omsmelten is doodzonde. De fietsflat kan technisch nog vijftig jaar mee, zo verzekert de gemeente. (...) lees verder in Het Parool van 30 mei 2023

30-05-2023

Het Parool: Amsterdam kan maar geen afscheid nemen van de fietsflat bij CS

Amsterdam kan maar geen afscheid nemen van de fietsflat bij CS. De PvdA in stadsdeel Centrum pleit er nu voor de geliefde (en door sommigen gehate) fietsenstalling opnieuw te openen voor het parkeren van fietsen.

+Lees meer...
06-03-2023