U, de petitionaris
Bicycle parking lot 400pix

#Fietsflat monument

95 ondertekeningen

De fietsflat bij het Centraal Station in Amsterdam is een tijdelijke fietsparking sinds 2001. Na 2004 zou het weer gesloopt worden, maar dat werd 2009 en nu waarschijnlijk 2024 of later. We moeten er voor die tijd een monument van maken!

De ondergrondse fietsenstalling met de esthetiek geleend uit de autowereld kost je meer tijd om je fiets te stallen. Fietsflat is praktischer en compacter.

In English

Petitie

Wij

fietsers in en bezoekers van Amsterdam

 

constateren

  • de 'fietsflat' in Amsterdam is in 2001 gebouwd als tijdelijke fietsenstalling voor 2.500 fietsen

  • de fietsflat is waarschijnlijk tot 2024 in gebruik

  • dagelijks nemen veel toeristen een foto van de rijen fietsen om de populariteit van de fiets hier als herinnering mee te nemen en omdat het een interessant visueel lijnenspel geeft om in te kaderen

  • de fietsflat heeft al designprijzen gewonnen

  • recente nieuwe fietsenstallingen in Utrecht en Rotterdam verstoppen de fiets ondergronds, net zoals auto's

  • de fiets hoort getoond en geëerd te worden met een open zichtbare fietsflat

 

en verzoeken

de fietsflat te verheffen tot monument.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
25-01-2023 
Petitionaris:
Reinder Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Het Parool: Amsterdam kan maar geen afscheid nemen van de fietsflat bij CS

Amsterdam kan maar geen afscheid nemen van de fietsflat bij CS. De PvdA in stadsdeel Centrum pleit er nu voor de geliefde (en door sommigen gehate) fietsenstalling opnieuw te openen voor het parkeren van fietsen.

+Lees meer...
06-03-2023

AT5: Fietsflat bij CS is leeg, maar nog niet weg: "Ik zou er een terras van maken"

De fietsflat, de fietsenstalling waar bijna elke Amsterdammer een mening over heeft, ziet er vanaf vandaag heel anders uit: de fietsen zijn weg. Door de nieuwe ondergrondse stallingen rondom Centraal Station is hij niet meer nodig.

+Lees meer...

Toch blijft de flat in ieder geval tot 2025 staan en (...) lees verder

Op 0:12 "een iconisch ding", 0:28 "nostalgisch", 1:25 "op de monumentenlijst"

28-02-2023

Het Parool Opinie: ‘De fietsflat past veel beter bij de oerfiets dan de nieuwe fietsenstalling’

De nieuwe fietsenstalling bij CS is een parkeergarage voor fietsen, aldus Reinder Rustema. Nee, dan de fietsflat.

+Lees meer...

Die moet een monumentenstatus krijgen, vindt hij. ‘De oneindige rijen in de zon glimmende fietssturen zijn ontroerend.’

Reinder Rustema30 januari 2023, 03:00

Je fiets stallen in de nieuwe fietsenstalling bij CS kost behoorlijk wat meer tijd dan stallen in de fietsflat. Vooral nu er in die laatste meer ruimte komt omdat mensen de nieuwe gebruiken. Op de hellingbanen naar beneden loop je altijd het risico te worden vertraagd door fietsers die blijven stilstaan omdat ze niet durven lopen met de fiets in de hand.

De esthetiek van de stalling is ook nog eens geleend uit de autowereld. Dat past goed bij de fietsers met een snelle e-bike die hun nieuwe, dure heilige koe willen beschermen tegen aanrakingen door anderen. Alle snelheidswinst die ze op straat hebben geboekt, kunnen ze hier weer inleveren, want de fietsers met een fiets-op-eigen-kracht hebben intussen al een zitplek in de trein. Ga maar staan.

Het geniale ontwerp van de fietsflat past daarentegen perfect bij de oerfiets. Compact, praktisch, degelijk, beetje roestend, maar het werkt altijd. Het lelijke hotel erachter wordt er alleen maar mooier door. Daarom stel ik voor de fietsflat tot gemeentelijk monument te maken. Ik heb al een petitie gestart.

Het was ooit een tijdelijke constructie, maar dat was de Eiffeltoren in Parijs ook, voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Toeristen zien de schoonheid van de fietsflat al vanaf de eerste dag, dat kunnen we van ze leren. De oneindige rijen in de zon glimmende fietssturen zijn ontroerend en een ‘fotomoment’. De ondergrondse fietsenstalling is op de foto een parkeergarage voor fietsers. Niet iconisch.

Reinder Rustema, Amsterdam

30-01-2023