U, de petitionaris

Extraparlementair kabinet nu

172 ondertekeningen

Deze tekst dateert nog van de vorige formatie maar is onverminderd geldig: Partijen willen niet met elkaar formeren.

Een minderheidskabinet leidt tot permanent lastige onderhandelingen. Maar er zijn urgente problemen. Kies voor een extraparlementair kabinet en een nieuwe bestuurscultuur!

Kent u goede bestuurders zonder uitgesproken partijvoorkeur? Nomineer ze met een mailtje naar voorzitter@tweedekamer.nl

Petitie

Wij

voorstanders van een extraparlementair kabinet, van links tot rechts en ertussen.

 

constateren dat:

  • alle partijen die een meerderheidscoalitie mogelijk kunnen maken werpen blokkades op
  • een extraparlementair kabinet, niet gebonden aan partijen, met steun van een Tweede Kamermeerderheid kan de gewenste nieuwe bestuurscultuur realiseren
  • een dergelijk kabinet regeert op basis van een met de Tweede Kamer overeengekomen regeringsprogramma, is afkomstig uit de maatschappij en is inhoudelijk sterk
  • daardoor komt de hele Tweede Kamer als het ware in de oppositie, maar iedereen kan coalities smeden en 'verantwoordelijkheid nemen' door te komen met onderbouwde en constructieve voorstellen
  • dit is democratischer omdat geen enkele partij meer wordt uitgesloten, iedereen heeft elkaar vroeg of laat nodig om een meerderheid ergens voor te bereiken
  • alle partijen komen als winnaar uit de bus bij de volgende verkiezingen want elke partij heeft een andere mix van successen te vieren
  • ministers die slecht functioneren kunnen dan individueel worden weggestuurd en vervangen zonder dat er nieuwe verkiezingen komen, dit dwingt ze tot meer openheid en nederigheid naar de Tweede Kamer en vergroot de kwaliteit en stabiliteit van de regering
  • bestuurderspartijen kunnen niet langer hun kleine minderheidspunt via een uitruil in de coalitie opleggen aan het hele land; het sneuvelt in de honderden deelcoalities over allerlei onderwerpen die een meerderheid zoeken; de Tweede Kamer kan weer inhoudelijker debat gaan voeren.

 

en verzoeken

  • iedereen in het land op te roepen om goede bestuurders te nomineren door een cv en aanbeveling in te sturen

  • een extraparlementair kabinet te onderzoeken.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
12-02-2023 
Petitionaris:
Reinder Rustema 
Organisatie:
eindredacteur voor Stichting Petities.nl 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

De petitie is 12 maart 2024 overhandigd aan de Tweede Kamer

De overhandiging ging perfect! NSC en PvdA waren erbij, Mona Keijzer van BBB kwam ook nog even nieuwsgierig langs en had prangende vragen over de werving van bewindslieden. Eddy van Hijum van NSC liet na afloop nog een heel correct dankmailtje sturen.

+Lees meer...

De uitgesproken tekst staat hier als pdf.

Actueel is nu dat ook 'de premier' niet van een partij zal moeten zijn. Doe zoals in Oostenrijk, elk half jaar krijgt een andere minister uit het kabinet 'corvee' als voorzitter. Zo voorkom je dat een minister-president na verloop van tijd meer en meer macht naar zich toe trekt ten koste van individuele ministers, zoals Rutte dat deed. De minister van Buitenlandse Zaken is dan voornamelijk het gezicht van Nederland in het buitenland.

In De Volkskrant verscheen een goed artikel als samenvatting van dit initiatief

14-03-2024

Overhandiging op 12 maart 2024 om 13:30

De Tweede Kamer ontvangt deze petitie op dinsdag 12 maart 2024 om 13:30.

De beslissing is genomen tijdens de procedurevergadering van 7 maart.

+Lees meer...

In de videoregistratie ervan is te zien dat meerdere Kamerleden daar een voorstander van zijn en de intentie hebben te komen.

procedurevergadering

11-03-2024

Extra-parlementair biedt beste kansen voor een verbeterde bestuurscultuur

Een goede regering is uiteindelijk afhankelijk van de personen die de regering vormen. Wilders, van der Plas en Omtzigt zijn in ieder geval een goede vertegenwoordiging van het volk voor wat betreft de roep om een andere bestuurscultuur en moeten vooral in die rol blijven.

+Lees meer...

De partijen die deel hebben genomen aan eerdere regeringen hebben zich, ondanks beloftes over een verbetering van de bestuurscultuur, gediskwalificeerd op dit punt. Daarom kan het VVD en D66 ook niet toevertrouwd worden om bestuurders te leveren.

De sterk verkavelde linkse oppositie kent juist helemaal geen bestuurscultuur, met uitzondering van de gretige en ervaren naar Nederland afgedaalde opperbestuurder Timmermans die juist de belichaming is van waar het protesterende deel van het electoraat aan denkt bij een machtsbeluste bestuurscultuur. Zijn uitspraken onderstrepen dat ook vaak.

Daarom is het van groot belang om bestuurders bij elkaar te sprokkelen via de strengst mogelijke selectie op precies die eigenschappen en eerdere prestaties die de beste garanties geven voor een betere bestuurscultuur. Bestuurders die juist niet door partijen geselecteerd noch gedisciplineerd worden, maar die wel overtuigd parlementair en democratisch zijn en dus graag de plenaire Tweede Kamer willen dienen in een extra-parlementair team. Kunt u of bent u zo iemand? Laat het de voorzitter van de Tweede Kamer weten.

08-02-2024