U, de petitionaris
Weis en vrouw blurred5

Evacueer de vrouw van Weis zo snel mogelijk uit Afghanistan

2.230 ondertekeningen

Weis Mateen (24), geboren in Afghanistan, met de Nederlandse nationaliteit, wil zijn Afghaanse vrouw (23) met spoed uit Afghanistan laten evacueren. Onder de Taliban is ze in levensgevaar omdat ze werkte voor een door de VS gesteunde NGO en is getrouwd met een westerling. Ze leeft nu ondergedoken, zonder geld.

Petitie

Wij

burgers die de aandacht vragen van de politiek voor een spoedsituatie die gaat over leven en dood,

 

constateren dat:

dat Weis Mateen en zijn vrouw aan alle eisen voldoen die de IND stelt aan gezinshereniging, maar dat ze niet kunnen wachten op de lange doorlooptijd van de procedure. Sinds de coupe van de Taliban is ‘Anoniem’ haar leven niet meer zeker. Ze werkte voor een door de VS gesteunde NGO en is getrouwd met een westerling. Ze leeft nu ondergedoken, zonder geld.

 

en verzoeken

de Nederlandse overheid haar uit Afghanistan weg te halen. Het liefst naar Nederland, maar elk ander land is op dit moment veiliger voor ‘Anoniem’ dan Afghanistan.

Het antwoord

Vrouw van Weis – met papieren! – onderweg van Kabul naar Schiphol

Vrijdagavond werd bekend dat de vrouw van Weis door het ministerie van Buitenlandse Zaken op de lijst van evacués was gezet! Dit was het doel van onze petitie. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat zij ook weg zou kunnen komen uit Afghanistan. BuZa liet weten dat ze zelf naar het vliegveld moest komen, wat onmogelijk bleek. Bij de ene gate sloeg de Taliban mensen weg, bij de andere schoten Amerikanen voor haar voeten in de grond. Daarop kreeg ze later van een contactpersoon bij Defensie te horen dat ze naar een afgesproken locatie moest gaan waar Europese militairen waren. Ook die plek bleek onbereikbaar vanwege Taliban blokkades. Zaterdagmiddag deed ze, op eigen initiatief, een nieuwe poging om de locatie te bereiken. Hierbij ontmoette ze Britse militairen die haar vertelden dat Nederlandse soldaten ’s ochtend om 5 uur zouden arriveren en dat ze zich het beste dan zou kunnen melden. Vannacht ging ze weer op weg, moest zich anderhalf uur verstoppen voor de Taliban, maar bereikte om 7 uur de locatie waar de Nederlandse militairen ook al waren. Die brachten haar met een groep naar het vliegveld. Inmiddels heeft ze haar boardingpass! (Een mooie herenigingsfoto kunnen we voorlopig nog niet laten zien, want alle evacués moeten eerst twee weken in quarantaine.) Iedereen die aan deze gelukkige uitkomst heeft bijgedragen: heel veel dank!

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Status:
Beantwoord 
Petitionaris:
Paolo Bouman 
Organisatie:
Paolo 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Vrouw van Weis – met papieren! – onderweg van Kabul naar Schiphol

Vrijdagavond werd bekend dat de vrouw van Weis door het ministerie van Buitenlandse Zaken op de lijst van evacués was gezet! Dit was het doel van onze petitie. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat zij ook weg zou kunnen komen uit Afghanistan.

+Lees meer...

BuZa liet weten dat ze zelf naar het vliegveld moest komen, wat onmogelijk bleek. Bij de ene gate sloeg de Taliban mensen weg, bij de andere schoten Amerikanen voor haar voeten in de grond. Daarop kreeg ze later van een contactpersoon bij Defensie te horen dat ze naar een afgesproken locatie moest gaan waar Europese militairen waren. Ook die plek bleek onbereikbaar vanwege Taliban blokkades. Zaterdagmiddag deed ze, op eigen initiatief, een nieuwe poging om de locatie te bereiken. Hierbij ontmoette ze Britse militairen die haar vertelden dat Nederlandse soldaten ’s ochtend om 5 uur zouden arriveren en dat ze zich het beste dan zou kunnen melden. Vannacht ging ze weer op weg, moest zich anderhalf uur verstoppen voor de Taliban, maar bereikte om 7 uur de locatie waar de Nederlandse militairen ook al waren. Die brachten haar met een groep naar het vliegveld. Inmiddels heeft ze haar boardingpass! (Een mooie herenigingsfoto kunnen we voorlopig nog niet laten zien, want alle evacués moeten eerst twee weken in quarantaine.) Iedereen die aan deze gelukkige uitkomst heeft bijgedragen: heel veel dank!

23.08.2021