U, de petitionaris
Recognize artsakh

Erken de onafhankelijkheid van de republiek Artsakh (Nagorno Karabach)

4.483 ondertekeningen

Graag willen wij u verzoeken om Artsakh als een onafhankelijke staat te erkennen middels het internationaal recht. Artsakh wordt sinds zondag 27 september jl., door het buurland Azerbeidzjan aangevallen. Azerbeidzjan wordt in dit conflict jammer genoeg gesteund door zijn bondgenootschap Turkije, die het land zowel voorziet van illegale bommen (zoals clusterbommen) als jihadisten inzet ter versterking van het leger. Deze vallen zowel op Nagorno Karabach als aan de grens gelegen dorpen en steden van Armenië. De hoofdstad van Nagorno Karabach, Stepanakert is zwaar getroffen en is hierdoor niet meer te herkennen. Wat gevolg is van het gebruik van diverse raketten en clusterbommenbommen (Verdrag inzake clustermunitie), welke niet alleen op grond van het internationaal recht verboden zijn om ze te gebruiken tegen het menselijk bestaan, als ook het gebruik van drones in de vorm van vuurwapens, welke worden ingezet jegens de plaatselijke burgers. De burgers kunnen zelfs door het gebruik van zware artillerie niet meer in hun kelders schuilen, omdat het effect van de schokgolven onverdraagbaar en zijn genoodzaakt om alles te verlaten en te vluchten. Hierbij kunnen de getroffen maatregelen, met betrekking tot het coronavirus, niet worden gehandhaafd. De veiligheid van de mensen wordt dus nog eens extra aangetast. De hele wereld is zich aan het verdedigen tegen het coronavirus en Azerbeidzjan valt in deze nare periode Nagorno Karabach aan. Ook ziekenhuizen, scholen en kerken worden gebombardeerd. Azerbeidzjan is namelijk op de hoogte, dat in deze moeilijke tijd de Armenen vertrouwen blijven hebben in de Heer. Hierdoor wordt duidelijk dat er geen sprake is van een ‘gewone’ oorlogsvoering, maar het voornaamste doel is om een einde te maken aan de Armeense bevolking (ook wel bekend als ‘ethnic cleansing), wat destijds in 1915 niet gelukt was door Atatürk.

Petitie

Wij

verzoeken u om Artsakh als een onafhankelijke staat te erkennen middels het internationaal recht.

 

constateren

  • Nagorno Karabach, nu de Republiek Artsakh, is bijna 30 jaar zelfstandig, nadat het als voormalige onafhankelijke regio binnen het gebied van de Sovjet Unie viel. In 1921 werd Nagorno Karabach door Jozef Stalin aan de Azerbeidzjaanse SSR toegewezen.

  • Op 6 januari 1992 verklaarde Nagorno Karabach zich onafhankelijk. Toen was al een gewapend conflict ontwikkeld door Azerbeidzjan. Maar deze strijd heeft tot 1994 geduurd, waarna een wapenstilstand was bereikt.

  • Sindsdien heeft Nagorno Karabach (die in 2017 werd hernoemd tot de Republiek Artsakh) de facto controle over het gebied van de wapenstilstand in handen. Dat gebied komt ongeveer overeen met die van de voormalige regio.

  • Volgens de historici behoorde Artsakh in de 8ste eeuw voor Christus tot het Armeense grondgebied. Het fysieke bewijs hiervan zijn de kerken die na Christus in Artsakh zijn gebouwd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat dit grondgebied nooit tot het islamitische Azerbeidzjan heeft behoort.

  • Wij bekommeren ons om de levens van de onschuldige plaatselijke burgers, die hier het slachtoffer van worden. En de jonge generatie die in de frontlijn hun levens moeten geven, ter bescherming van hun moederland.

  • Internationale erkenning zou verdere verspreiding van dit conflict over de zuidelijke regio van Kaukasus voorkomen. Daarnaast het allerbelangrijkste; tegengaan van Panturkisme onder het regime van sultan Erdogan.

  • Ook zal dit zorgen ter vermijding van een toekomstige 3e Wereldoorlog.

  • Op de wijze waarop de azeries de oorlog ‘voeren’ laat op meerdere fronten zien dat het onacceptabel is en er op zeer korte termijn daar een einde aan moet worden gemaakt en de landen die Azerbaidzjan van de nodige middelen voorzien, voor het Internationaal Strafhof (ICC) ter verantwoording moeten worden geroepen.

 

en verzoeken

Erken de onafhankelijkheid van de republiek Artsakh!

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Einddatum:
17-12-2020 
Petitionaris:
Stop de oorlog in Artsakh 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen