U, de petitionaris
Standbeeld willem van oranje op het hof met tekst

Een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht? Ik willem niet

1.005 ondertekeningen

Dordrecht is de stad van Johan en Cornelis De Witt. Zij dachten eind 17e eeuw anders over hoe het bestuur van Nederland ingericht moest worden dan de Oranjes. Dit hebben zij met de dood moeten bekopen. Nu wil de gemeente Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje plaatsen. Dat is fout!

Petitie

Wij

Trotse Dordtenaren

 

constateren dat:

Dat een standbeeld van Willem van Oranje in de stad van de gebroeders De Witt totaal ongepast is omdat zij 346 jaar geleden op gruwelijke wijze zijn gelyncht door de Prinsgezinden.

 

en verzoeken

De politieke partijen in de gemeenteraad van Dordrecht zich uit te spreken of zij voor of tegenstander zijn van een beeld van Willem van Oranje in de stad van de gebroeders De Witt.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Dordrecht 
Petitieloket:
Einddatum:
28.09.2018 
Petitionaris:
Wouter van der Spoel 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Waarom we doen wat we doen en hoe jij kunt helpen!

Op 20 augustus 1672 werden de Dordtse gebroeders De Witt in Den Haag op afschuwelijke wijze afgeslacht door de prinsgezinden. De prinsgezinden wilde de prins tot opperbevelhebber benoemen.

+Lees meer...

De gebroeders De Witt waren daar fel op tegen. En dat hebben ze met de dood moeten bekopen. En hoe? Ze werden hun cel uitgesleurd en doodgeslagen. De lijken werden volledig ontkleed, ondersteboven opgehangen aan de wipgalg – Johan een sport hoger dan z'n broer – en opengereten. Tenen, vingers, duimen, oren, neuzen, lippen, tongen en handen werden afgesneden. De lijken werden door enkele omstanders met vuisten geslagen. De ingewanden werden uit de lichamen gehaald en volgens ooggetuige en dichter-industrieel Joachim Oudaan deels door de omstanders opgegeten of aan honden te eten gegeven. Ook werden de lichamen gecastreerd. Een dode kat werd tussen de benen van Cornelis gelegd

In Den Haag werd al snel een liedje gezongen over de moord. Het luidde: 'Waarom zijn de Witten gesneuveld door het musket? Omdat ze de Prins van zijn ambten hebben ontzet',

En nu 346 jaar later krijgt Dordrecht een standbeeld van Willem van Oranje cadeau. De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting* heeft als doel om zo veel mogelijk standbeelden van Willem van Oranje in Nederland te plaatsen. Dat is natuurlijk prima, het gaat immers om de vader des vaderlands. Maar niet in onze stad Dordrecht, niet in de stad waar Johan en Cornelis zijn geboren. Twee Dordtse zonen waar we als stad trots op mogen zijn.

Wethouder Piet Sleeking geeft in een interview aan dat we dit beeld cadeau krijgen en dat het dan niet gepast is om nee te zeggen. Maar dat is natuurlijk flauwekul. Het zou wethouder Sleeking juist sieren wanneer hij had gezegd: ‘Prachtig idee beste stichting, maar niet in Dordrecht. Niet in onze stad waar Johan, de belangrijkste politicus van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, is geboren. Niet in onze stad waar Cornelis onze burgemeester is geweest. Niet in onze stad waar wij al 100 jaar een standbeeld hebben staan ter ere van de Gebroeders De Witt’. Maar niets van dit alles.

Dit college kiest er voor om 346 jaar later een flink mes in de ruggen van Johan en Cornelis de Witt te plaatsen. En omdat de gebroeders De Witt niet in staat zijn om hun eer te verdedigen hebben een aantal Dordtenaren de koppen bij elkaar gestoken. En jij kunt meedoen!

We willen minimaal 300 handtekeningen ophalen en een burgerinitiatief indienen zodat we de gemeenteraad dwingen dit ‘cadeau’ aan de stad te bespreken en een standpunt in te nemen of wij als Dordrecht dit cadeau moeten aannemen of niet.

29.08.2018