U, de petitionaris
Carter president speed limit drive 55

Eén snelheid op de snelweg

203 ondertekeningen

Geen 130, maar ook geen 60, de huidige minimumsnelheid. Iedereen één snelheid. Duidelijk. Relaxed. Veilig. Zuinig. Je rijstrook doet er niet meer toe.

Petitie

Wij

snelweggebruikers en andere belanghebbenden,

 

constateren dat:

 • snelheidsverschillen veroorzaken ongelukken en files
 • auto's zijn ontworpen om bij 90km/u het zuinigst te rijden
 • alle auto's op de snelweg kunnen 90km/u rijden
 • asfalt met verkeer en het verkeer zelf is het stilst bij een lage snelheid
 • de cruise-control (en verdere automatisering van het rijden) werkt vooral prettig als andere weggebruikers ook een vaste snelheid rijden
 • de gemiddelde snelheid is belangrijker dan een hoge pieksnelheid
 • het Amerikaanse gebruik 'keep your lane' is alleen in te voeren als op alle banen de bijbehorende 55mph (90km/u) geldt
 • binnen Nederland er geen lange stukken Autobahn of péage zijn waarop je je gemiddelde snelheid significant kan verhogen
 • de capaciteit van de snelwegen neemt toe als er geen snelheidsverschillen meer zijn
 • de snelweg voelt met één snelheid voor iedereen ook veilig op hoge leeftijd
 • veel borden met verschillende snelheden langs en boven de weg is minder veilig dan geen borden

 

en verzoeken

een minimumsnelheid in te voeren op de snelweg die gelijk is aan een nieuwe maximumsnelheid.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

ander, vergelijkbaar initiatief

Ik werk mee aan minder CO2. Ik rijd niet harder dan 100 km/uur.

Iedere automobilist kan iets doen tegen de uitstoot van CO2 door op basis van vrijwilligheid niet harder te rijden dan 100 km/uur. De uitstoot van CO2 wordt met ongeveer 15-20% beperkt als er geen 120 km maar 100 km per uur gereden wordt (en met 30% beperkt t.o.v.

+Lees meer...

130 km). Het aantal kilometers per tank stijgt en de brandstofkosten dalen. De kosten om de lucht schoner te houden zitten in een iets langere reistijd.

Door een sticker op je auto te plakken maak je je medeweggebruikers duidelijk dat je bewust kiest voor snelheidsbeperking vanuit het milieuperspectief. Uiteraard hou je bij het inhalen rekening met achterop komend verkeer (uitgaande van de max snelheid die op dat traject geldt)

Zie verder https://www.ikwerkmeeaanminderco2.nl/

21-12-2023

Bijdrage aan oplossen stikstofproblematiek

Het verkeer levert ook een bijdrage aan de stikstofproblematiek. Bij verbrandingsprocessen in automotoren en industrie ontstaan verbindingen met stikstof die schadelijk zijn, stikstofoxiden.

+Lees meer...

Snelgroeiende planten verdringen langzaam groeiende, met gevolgen voor het bijbehorende ecosysteem dat ook weer consequenties heeft.

Ook hier is '1 snelheid op de snelweg' een bijdrage aan het oplossen van een probleem.

Naast een grotere verkeersveiligheid, een grotere capaciteit van de infrastructuur (dus minder uitbreiding van infrastructuur nodig) en natuurlijk minder CO2-uitstoot.

De nadelen zijn dat je niet meer de snelheid kan rijden die volgens de snelheidsmeter mogelijk is. Op een gangbaar dashboard blijft de naald dan op ongeveer de helft steken.

golf kilometerteller

16-07-2022

RTLNieuws: Twee jaar 100 kilometer per uur: wat levert het op en komen we er ooit nog vanaf?

Deze week rijden we overdag precies twee jaar maximaal 100 kilometer per uur op de snelweg. Wat heeft het opgeleverd en gaan we ooit weer terug naar de oude snelheid? Experts zijn duidelijk: "Ik zie het niet meer gebeuren.

+Lees meer...

De weerstand is er niet, ook niet in de politiek." (...) lees verder

15-03-2022