U, de petitionaris
680904

Een maand basisinkomen als 'economisch wapen' tegen de gevolgen van COVID-19

11.021 ondertekeningen

De Nederlandse staat wordt verzocht voor één maand een basisinkomen uit te keren aan elke Nederlander. Regulier loon of uitkering vervalt hierdoor. Het basisinkomen wordt betaald vanuit de 'schatkist'. Hierdoor verdwijnen directe liquiditeitsproblemen voor zowel burgers als ondernemingen (incl. ZZP'ers).

Petitie

Wij

Burgers van Nederland

 

constateren dat:

  • Dat de economische consequenties van het COVID-19 virus vergaande gevolgen heeft voor de economie.
  • Ondernemers hebben geen inkomsten maar uitgaven lopen door, 0-uren contracten zijn opgezegd en wie kan werken doet dat om een inkomen te hebben.
  • Tegelijkertijd verspreidt op deze manier het virus zich sneller met alle verdere gevolgen van dien.

 

en verzoeken

Daarom verzoeken wij, burgers van Nederland, u om alle organisaties en ondernemingen van Nederland voor één maand te ontzien van alle loonbetalingen en deze op te vangen middels één maand basisinkomen voor alle Nederlanders. Voor zorgmedewerkers en anderen die Nederland draaiend houden zal er een bonus van 500 euro bovenop dit basisinkomen zijn als blijk van waardering. Budget komt uit het Corona noodfonds; geraamde kosten 25 miljard.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Einddatum:
13-06-2020 
Petitionaris:
Dhr. B. Hagendijk-Heijns 
Organisatie:
Burger en ondernemer, vader van vier kinderen  
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Steunmaatregelen en veranderingen in de wereld

Zoals u weet zijn er gisteren verschillende steunmaatregelen door het kabinet aangekondigd. Veel van de 'drivers' achter deze petitie zijn hierin in meer of mindere mate vertegenwoordigd.

+Lees meer...

De belangrijkste boodschap van deze petitie hoorde ik gelukkig wel terugkomen; Voor elke Nederlander zal er gezorgd worden en altijd geprobeerd worden een inkomen te behouden.

Ik heb getwijfeld om deze petitie nu te sluiten maar heb besloten dat niet te doen vanwege twee redenen:

  1. Ik heb nog geen sluitende maatregelen gevonden zien worden voor werknemers met een 0-urencontract; studenten; seizoenswerkers etc. Krijgen ook zij een inkomensgarantie van de overheid?

  2. Een uitdraai van alle personen die deze petitie hebben getekend zal uiteindelijk overlegd worden naar de betrokken ministeries als blijk van waardering voor de genomen maatregelen en uitgezette acties.

Tegelijkertijd denk ik eraan een nieuwe actie te starten om een 'applausmoment' voor de bestuurders van ons land te organiseren. Naast medewerkers van de zorg, transport, IT en nog vele andere sectoren zien we dat Nederland - ook in deze nare en onzekere tijd - goed bestuurd wordt en blijft worden.

Dank voor uw inzet.

18-03-2020

Een kleine toelichting

Deze petitie is gestart vanuit deze uitgangspunten:

  • Een gegarandeerd inkomen voor elke Nederlander ten tijde van de economische crisis naar aanleiding van COVID-19. De hoogte hiervan kan bepaald worden door experts.

  • Zoveel mogelijk lasten ontzien bij elke ondernemer (van ZZP tot Multinational), met name loonkosten ontzien.

  • Het basisinkomen kan invulling krijgen als aanvulling op of in het ergste geval als gehele vervanging van loon/uitkering en is van tijdelijke aard (!).

  • Door ondernemers in zwaar geraakte sectoren te ontzien van loonbetalingen hebben zij per direct een minder groot liquiditeitsprobleem.

Heeft u meer vragen? Ziet u betere uitgangspunten? Neem dan zeker contact op met de organisatie achter deze petitie.

Inmiddels volgen de eerste berichten uit zowel regionale als landelijke politiek dat mogelijkheden tot een basisinkomen voor deze tijd worden aangehaald.

Nogmaals dank voor al uw steun voor deze petitie.

+Lees meer...

Laten we (snel) doorzetten naar de 50.000 ondertekeningen om zodoende een duidelijk signaal af te geven richting Den Haag.

17-03-2020

Beurzen wederom diep in het rood

Zojuist zijn de beurzen weer geopend; een nieuw hoofdstuk in het 'Corona-boek'. En het is wederom een vervelend en naar hoofdstuk; de cijfers kleuren rood.

KLM gaat de komende twee maanden vrijwel 'dicht' en vele bedrijven zullen (noodgedwongen moeten) volgen.

+Lees meer...

Buitenlands collega-bedrijf SAS ontslaat - per direct - 10.000 medewerkers. Dat is 90% van haar totale werknemersbestand. Ik hoef u niet te vertellen wat voor dramatische gevolgen dit verder zal hebben.

Laten we dit domino-effect stoppen door een drastische maatregel. Ik verzoek u allen wederom deze petitie te delen met zoveel mogelijk contacten om een duidelijke boodschap richting 'Den Haag' te sturen. Er moet nu iets gebeuren.

16-03-2020