U, de petitionaris
Petitie

Dubbele achternaam in Nederland

11.474 ondertekeningen

Het naamrecht in Nederland is toe aan vernieuwing. Net als in andere Europese landen zou de mogelijkheid moeten bestaan om een kind de achternaam van beide ouders te geven. Dit met terugwerkende kracht, zodat ook ouders met kinderen die al geboren zijn van deze gelegenheid gebruik kunnen maken.

Petitie

Wij

inwoners van Nederland

 

constateren

dat er een lacune zit de wetgeving omtrent naamrecht. In tegenstelling tot andere landen in Europa, is het in Nederland niet mogelijk om zowel de naam van de vader als de moeder door te geven. Ook de naam van beide vaders of moeders doorgeven is niet mogelijk.

 

en verzoeken

daarom om het naamrecht te verruimen waardoor kinderen een dubbele achternaam kunnen ontvangen. Als richtlijn kan het naamrecht in België aangehouden worden, waar het sinds 2014 mogelijk is een kind maximaal twee achternamen te geven. Als ouders hier niet expliciet voor kiezen krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader, zoals gebruikelijk is in de huidige situatie.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
23-05-2019 
Petitionaris:
Laura Kraak 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Meetings dubbele achternaam

Elke maand komen er nog steeds mensen bijeen om te brainstormen over hoe we zo gauw mogelijk 40.000 handtekeningen verzamelen. Als je daar ook bij wilt zijn stuur dan even een mailtje of een bericht op Facebook.

+Lees meer...

Fantastisch als je mee wilt denken!

04-03-2018

Petitie delen op Facebook

Hoe meer mensen de petitie delen, hoe verder we kunnen komen. 40.000 handtekeningen zijn er namelijk nodig voordat we in de Tweede Kamer kunnen spreken.

+Lees meer...

Dus like, deel en teken de petitie, zodat er binnenkort een dubbele achternaam in Nederland mogelijk is!

24-10-2017

Maandelijkse bijéénkomst

Beste allen,

Sinds vorige maand komt een kerngroep van strijders voor een dubbele achternaam eens in de maand bij elkaar. Ofwel in Amsterdam, ofwel in Amersfoort.

+Lees meer...

Mochten iemand interesse hebben in het bijwonen van deze groep, stuur dan even een berichtje op de FB-pagina of stuur een e-mail naar dubbeleachternaamnederland@gmail.com. Bedankt!

24-10-2017