U, de petitionaris
Foto petitie

De overheid is voor iedereen, dus neutraal

80 ondertekeningen

Als u het seculiere principe en een neutrale overheid belangrijk vindt dan bent u het er ook mee eens dat de openbare functies bij de overheid deze neutraliteit uit moeten stralen. In deze openbare functies vinden wij dat de dresscode redelijk en doelmatig moet zijn waardoor deze neutraal en professioneel overkomt. Dit geldt niet enkel voor religieuze symbolen maar ook bij uitingen van politiek of seksualiteit. Wat de persoon in zijn vrije tijd draagt mag deze zelf weten, dat is de individuele vrijheid die wij in Nederland kennen. Wij vinden dat de neutraliteit binnen de overheid dient voor gelijke berechting en zeker niet voor discriminatie. Dus iedereen gelijk voor de wet. Bent u het hier mee eens? Dan is deze petitie voor u bestemd.

Bent u het met ons voorstel eens, blijf dan niet aan de zijlijn staan maar steun deze petitie en breng deze onder de aandacht bij je vrienden en kennissen.

Petitie

Wij

De mensen die neutraliteit en seculiere principes op bestuurlijke en organisatorische vlak bij de overheid belangrijk vinden.

 

constateren dat:

 • Nadat het Europese hof uitspraken heeft gedaan over "Hoofddoeken in openbare functies" heeft de College van B&W en de Raad van Tilburg er nog een schepje bovenop gedaan door een wethouder aan te stellen die tijdens het uitoefenen van haar functie een hoofddoek draagt.
 • Dat een wethouder zich op de eerste plaats manifesteert als moslima is een bijzondere politieke gebeurtenis, maar zonder plaatselijk en landelijk debat.
 • Dit patriarchaal symbool is naar onze mening een achteruitgang van onze moraal en niet waardevrij.
 • Het potentiĆ«le gevaar is dat als we de religieuze symbolen de vrijheid geven de neutraliteit verdwijnt.
 • De overheid fungeert dan als podium om geloofsovertuigingen uit te dragen.
 • Het gevaar van conflicten wordt hierdoor in ernstige mate vergroot.
 • De seculiere of neutrale staat is hiermee in het geding.
 • Voordat deze tendens zich voortzet willen wij dat de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en de grenzen van onze vrijheid bewaakt.
 • Er zijn in Nederland geen wetten die ons beschermen tegen burgers die hun religieuze grondrechten binnen hun functies van de overheid opeisen.
 • Om de seculariteit binnen de Staat te bewaken hebben ze in Frankrijk en Portugal speciale wetgeving in het leven geroepen.

 

en verzoeken

Wij willen in Nederland (en in Europa) duidelijkheid, dus wetgeving voor een religieus neutrale, democratische rechtstaat zonder religieuze symbolen in openbare organisatorische en openbare bestuurlijke functies.

Voor alle duidelijkheid:

 • Wij staan achter onze grondwet artikelen 1 en 6 (gelijke behandeling/ geen discriminatie en vrijheid van godsdienst)
 • Wij hebben niets tegen het Islamitisch geloof of welk geloof dan ook.
 • Wij staan achter de universele rechten van de mens ongeacht wie we zijn of waar we wonen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
15-03-2020 
Petitionaris:
James Salam 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Overhandiging op 28 januari 2020

Wij hebben heuglijk nieuws. Dinsdag 28 januari 2020 mogen wij in de Tweede Kamer onze petitie aanbieden aan de commissie Binnenlandse Zaken.

+Lees meer...

Op tweedekamer.nl staat dat op 28 januari 2020 van 13:30 tot 13:45 de petitie 'De overheid is voor iedereen, dus neutraal!' in de Statenpassage overhandigd wordt aan de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Wilt u erbij zijn, neem dan contact op met de petitionaris en zie de 'handreiking voor petitie-aanbieders'.

23-01-2020

Tilburger zet eenzame strijd voort: verbied hoofddoek, keppeltje of kruisje voor bestuurders

Tilburger zet eenzame strijd voort: verbied hoofddoek, keppeltje of kruisje voor bestuurders

TILBURG - Met de hoofddoek van wethouder Esmah Lahlah als aanleiding (...) lees verder.

16-01-2020