U, de petitionaris
Collage600x800

Communicatievorm met de overheid moeten we zelf kunnen bepalen

27 ondertekeningen

De overheid wil de burger verplichten om te communiceren op een manier die fijn is voor de overheid: "Bestuursorganen kunnen kiezen op welke wijze zij een elektronisch bericht willen ontvangen en kunnen hun organisatie hierop inrichten."

De overheid dicteert te vaak en te veel de communicatievorm:

  • een verplicht webformulier waarvoor je met Digid moet inloggen

  • een antwoord komt in je Berichtenbox, waarvoor je weer moet inloggen. Gewoon antwoorden op een e-mailtje zoals je gewend bent kan niet.

  • alleen bellen met het 140-zoveel-nummer van de overheid, je mag niet meer rechtstreeks met een afdeling of ambtenaar bellen

  • je mag niet langer op papier communiceren, terwijl dat soms juist een uitkomst is

Petitie

Wij

burgers met en zonder internet

 

constateren

dat overheden de afgelopen jaren in toenemende mate normale communicatie onmogelijk maken:

  • alleen via het 14 0zoveel-nummer bellen

  • alleen via een webformulier mailen (waarvoor je met DigID moet inloggen)

  • dat burgers gewoon met het directe nummer van een ambtenaar of via een e-mailadres willen communiceren

  • dat de overheid met de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer communicatie met de overheid moeilijker wil maken

  • dat nationale regels graag door lagere overheden worden gebruikt om het minimale te doen voor burgers ("we voldoen aan de wet") in plaats van het maximale

 

en verzoeken

in de voorgenomen wetswijzigingen (Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer) te garanderen dat alle manieren van communicatie mogelijk blijven en de overheid flexibel en klantgericht moet zijn als burgers met de overheid willen communiceren.

De burger kiest hoe het met de overheid communiceert, niet andersom.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Binnenlands Bestuur: Computer voorlopig geen noodzaak voor diensten gemeenten

Minister Ronald Plasterk verwacht dat veel overheidsorganisaties traditionele vormen van dienstverlening nog geruime tijd zullen gebruiken. Dat schrijft hij in zijn antwoord op kamervragen van Astrid Oosenbrug (PvdA).

+Lees meer...
30-03-2016

BurgerServiceCode artikel 1: Als burger kan ik zelf kiezen op welke manier ik met de overheid zaken doe. De overheid zorgt ervoor dat alle contactkanalen beschikbaar zijn (balie, brief, telefoon, e-mail, internet)

Burgerlink (op initiatief van Binnenlandse Zaken) publiceerde ooit een BurgerServiceCode. Daar wees ondertekenaar Matt Poelmans op.

+Lees meer...

En wat staat daar in als eerste norm?

"1. Keuzevrijheid contactkanaal - Als burger kan ik zelf kiezen op welke manier ik met de overheid zaken doe. De overheid zorgt ervoor dat alle contactkanalen beschikbaar zijn (balie, brief, telefoon, e-mail, internet)."

Zie verder http://www.mattpoelmans.nl/blog/wp-content/uploads/BurgerServiceCode-Werkschrift.pdf

21-02-2016