U, de petitionaris
Er is nieuws!
Plaatje ec

Bouw nergens een Erotisch Centrum Amsterdam

1.259 ondertekeningen

Wij, de bewoners en ondernemers van Amsterdam, willen nergens in de stad een Erotisch Centrum. De bewoners, ondernemers en sekswerkers (93%) vinden een seksattractie experiment in een woonwijk, vlakbij scholen en speeltuinen, onverantwoord. Voer het bestaande veiligheidsplan voor de Wallen uit!

Petitie

Wij

De bewoners, ondernemers en alle andere betrokkenen van Amsterdam.

 

constateren

  • Dat een mega-bordeel (met 1,5 miljoen bezoekers per jaar) het soort toeristen aantrekt dat overlast en criminaliteit met zich meebrengt.
  • Er zijn onvoldoende handhavers voor de Wallen en toeristen zullen door een erotisch centrum daar niet verdwijnen.
  • Met het Erotisch Centrum wordt een extra prostitutielocatie gecreëerd, wat nieuw publiek aantrekt en een extra plek wordt om handhaving in te zetten.
  • Het centrum zelf kan wellicht beveiligd worden, maar de omliggende buurt niet.

 

en verzoeken

U alstublieft uw gezond verstand en hart te laten spreken en dit project te zien voor wat het is: een ondoordacht plan dat draagkracht ontbeert, gebaseerd is op wankel en onvolledig onderzoek, onherstelbare schade aanricht aan onze mooie stad (die reeds onder massatoerisme gebukt gaat), en de levens van honderdduizenden Amsterdammers op een hele nare manier zal beïnvloeden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
18-03-2023 
Petitionaris:
Cynthia Cournuejouls 
Organisatie:
NA 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

We staan in de Krant

Hi, Gisteren stonden we in de Telegraaf (23-3-2023): AMSTERDAM Bewoners in Noord en Zuid laten zich niet tegen elkaar uitspelen door de plannen voor een megabordeel. Ze trekken juist samen op tegen het voorstel.

+Lees meer...

„We willen het allemaal niet.”

Opeens is Cynthia Cournuejouls activist. De bewoonster van de Rivierenbuurt neemt samen met een ’kopgroep’ het voortouw in het verzet tegen de komst van een ’erotisch centrum’. Woensdag werden de eerste stapels van minstens tienduizend flyers uitgedeeld. Cournuejouls moet nu nadenken over een manier om de verspreiding te coördineren. „Anders krijg je mensen met twintig flyers en anderen geen eentje.”

Ze werd vorige maand volledig overvallen door het nieuws dat Femke Halsema’s erotisch centrum mogelijk in haar buurt komt. „Er waren al concrete plannen en deadlines.” Ze wilde meer weten en kwam in aanraking met andere bewoners. „Ik ben er in gezogen”, zegt Cournuejouls.

Na het nieuws kwamen er petities online. Zowel vanuit Zuid als Noord, waar de andere mogelijke locatie ligt. „We werden een beetje tegen elkaar uitgespeeld.” Ze zag al gebeuren dat Zuid weggezet zou worden als ’kakkers’ en Noord als mensen die toch overal tegen zijn. „Toen zei ik: volgens mij willen we allemaal niet het grootste bordeel van Europa in onze stad. Niet in mijn buurt, niet in Noord, West of Zuidoost. Zo is het gaan rollen.”

Want in plaats van rivaliteit ontstond er verbinding tussen Noord en Zuid. Cournuejouls zocht contact met de actieve bewoners aan de overzijde van het IJ. Ze vond onder anderen Jolanda Bakker, die de petitie daar was gestart. Nu is er een gezamenlijke petitie. Niet namens de buurten, maar gezamenlijk als stad.

„Jongens, dat gaat niet goed hiero”, dacht Bakker toen zij hoorde over de NDSM-werf als verrassende optie voor het sekswalhalla. „In Noord hebben we na elven maar twee politieagenten. Er zijn geen toegangswegen, geen ov-verbindingen. Bedrijven die er al vijftig jaar zitten worden weggejaagd, maar een erotisch centrum kan wel?”

„Je moet samen optrekken, want samen sta je veel sterker”, zegt Bakker over de alliantie met Zuid. „De verbinding met elkaar aangaan. Want je moet niet zeggen: doe het maar daar.” Bakker en Cournuejouls zijn allebei tegen het frame van ’nimby’. Ze vinden het plan simpelweg slecht.

Geen goed plan Net als in Zuid zijn er op de NDSM-werf veel woningen en scholen rondt de potentiële locatie. En ook in Noord vinden ze dat er vooral ingezet moet worden op handhaving op de Wallen, in plaats van nog meer sekstoerisme aan te trekken over de stad uit te smeren. „Het belangrijkste is dat die sekswerkers gehoord worden. Juist sekswerkers voelen zich op de Wallen het veiligst”, zegt Bakker. Cournuejouls: Het probleem op de Wallen wordt met dit plan niet opgelost „We hebben een kleine, mooie stad. Het onderzoek is wankel en onvolledig. Denk hier alsjeblieft over na. Soms moet je gewoon je verlies nemen. Dit is gewoon geen goed plan.”

Ook de ondernemers op de Wallen steunen de alliantie, net als bijvoorbeeld Red Amsterdam Noord, een koepel van twintig bewonersgroepen. Volgende week dinsdag en woensdag zijn er bewonersavonden met Halsema in beide stadsdelen. Haar woordvoerder zegt dat de locaties ’op dit moment’ het meest kansrijk zijn, maar sluit niet uit dat het megabordeel uiteindelijk elders of nergens komt.

24-03-2023