U, de petitionaris
Twiske bedreigd%28omgevingsplan%29

Bouw in het Twiske niet voor toeristen en massale festivals

7.225 ondertekeningen

Vakantiehuizen in het Twiske? Meer dan 50.000 festivalgangers in dit beschermd natuurgebied? Het Twiske is een Natura2000-gebied onder de rook van Amsterdam. Overnachten is al 50 jaar verboden. Festivals horen hier niet. Toch wil de gemeente Oostzaan en Landsmeer dit toestaan in haar Ontwerp-omgevingsvisie.

Petitie

Wij

Hart voor het Twiske, TwiskeGeenPretpark, IVNTwiske, Natuuralert, juristen J. Schouten, L. Lohman en medestanders

 

constateren

Dat:

  • deze Ontwerp-omgevingsvisie een vrijbrief is voor festivals, vakantieparken/campings en vergaande vercommercialisering in dit beschermde natuurgebied.
  • het Twiske wordt overspoeld door gigantische massa’s toeristen en festivalgangers.
  • het gehele Twiske sinds 2013 een Natura2000-gebied is.
  • deze Europese natuurbeschermingsregels zijn verankerd in het bestemmingsplan van Oostzaan.
  • overnachtingen en festivals hier niet zijn toegestaan.

 

en verzoeken

de gemeenteraad Oostzaan niet in te stemmen met de Ontwerp-omgevingsvisie die overnachtingen en evenementen definitief mogelijk maakt in het Europees beschermde natuurgebied Natura 2000-gebied het Twiske.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Oostzaan 
Petitieloket:
Einddatum:
28-08-2021 
Organisatie:
Stichting Hart voor het Twiske 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Nieuwsbrief Hart voor het Twiske 5 januari 2023

Beste Twiske vrienden, Het is spitsuur voor de natuurbeschermers van Natura2000-gebied Het Twiske.

Geen Welcome to the Future meer Dankzij jullie steun werd onze politieke lobby in Landsmeer een succes. Landsmeer wil geen grote festivals meer.

+Lees meer...

Hier zijn we trots op! Dank voor jullie massale opkomst!

Naar de rechter Ondanks 7000 handtekeningen, wil Oostzaan nog steeds festivals en vakantieparken in het Twiske. We stapten naar de rechter. Er lopen nu diverse procedures. Wil je ons steunen met een gift?

Bodemprocedure tegen Lentekabinet We voeren een bodemprocedure tegen de natuurvergunning van 5 jaar voor het Lentekabinet.

Hoorzitting over Lentekabinet Op 26 januari om 11 uur is een hoorzitting over de afwijzing van ons Handhavingsverzoek Lentekabinet bij de Provincie Noord-Holland, Dreef 3, Haarlem. Theo van Gelder van GroeneSterDuurzaam treedt voor ons in het strijdperk. Want de vogels hebben wel degelijk last van een festival midden in het broedseizoen. Jullie zijn van harte welkom.

Strijd tegen Camping Twiske Haven In december kreeg Camping Twiske Haven een natuurvergunning. Voor het eerst in 50 jaar mag er overnacht worden in Natura2000-gebied Het Twiske! Deze ‘camping’ is een vakantiepark dat het hele jaar open is. Onze advocaat gaat hiertegen in beroep. We hebben een ecoloog gevraagd om de natuurvergunning aan te vechten met een contra-expertise.

Steun ons met een gift Procederen is kostbaar. Een contra-expertise is nodig om te winnen, maar kost 3000 euro.

Wil je ons helpen bij de strijd om de natuur in ons dierbare Twiske, steun ons dan met een gift.

Triodosbank IBAN: NL39TRIO0197614817 ten name van Stichting Hart voor het Twiske Onder vermelding van: Donatie 2023 + uw mailadres

Samen staan we sterk! En hoort zegt het voort!

Stichting Hart voor het Twiske info@hartvoorhettwiske.nl

11-01-2023

de Oostzaanse Omgevingsvisie vormt een bedreiging voor het Twiske

Komt allen naar het gemeentehuis van Oostzaan op donderdag 15 september om half 8.

Dan bespreekt de commissie de belangrijke Omgevingsvisie Oostzaan. Op 29 september neemt de gemeenteraad het definitieve besluit.

+Lees meer...

Hart voor het Twiske is diep teleurgesteld. Onze petitie tegen overnachtingen en festivals in Natura2000-gebied het Twiske is maar liefst 7211 keer ondertekend. Maar de stem van de burger wordt genegeerd. En de natuurbescherming wordt met voeten getreden. Daarom stapt Hart voor het Twiske naar de rechter.

Het gaat slecht met de biodiversiteit in het Twiske. De nieuwe Omgevingsvisie belooft minder commerciële activiteiten. Maar ze kiest juist voor méér recreatie.

Nu mag je na zonsondergang het Twiske niet in. Evenementen zijn niet toegestaan. Dat verandert.

Het omstreden vakantiepark Twiske-Haven krijgt groen licht. Voor het eerst in 50 jaar mag je in het Twiske overnachten. Daarmee is de weg vrij voor meer vakantiehuisjes.

Tweederde van het Twiske wordt bestemd tot intensief recreatiegebied. Dat is een vrijbrief voor allerlei activiteiten, zoals festivals. Dat botst met de plicht om dit Natura2000 gebied te beschermen. Deze kaart moet uit de Omgevingsvisie.

Het wrange is, dat festivals financieel helemaal niet nodig zijn. In de bijlage vind je het persbericht.

Kom je ook op donderdag 15 september? Of wil je inspreken? Laat het ons weten, en meldt je dan aan bij griffie@oostzaan.nl

12-09-2022

Gaat het (natuur)recht zegevieren!?

Ondanks 7000 handtekeningen, ondanks een meerderheid in de raad, gaf de Provincie Noord-Holland op 9 mei een natuurvergunning voor 5 jaar aan het Lentekabinet. Oostzaan verstrekte een Omgevingsvergunning en Evenementenvergunning. Festival het Lentekabinet met 32.000 bezoekers staat gepland op 4 en 5 juni. Het vindt plaats in het Twiske, een Europees Natura2000-gebied, midden in het broedseizoen! We vragen de rechter in een kort geding om de natuur te beschermen. Als de rechter het festival toch door laat gaan, starten we een bodemprocedure.

We geven niet op!

Hart voor het Twiske wordt vertegenwoordigd door advocaat Hoen.

+Lees meer...

Theo van Gelder van GroeneSterDuurzaam treedt op als deskundige. We krijgen advies van de juristen Lex Lohman, Jan Schouten en NatuurAlert.

De rechtszaak dient op 3 JUNI 11.00 Gerechtsgebouw van de Provincie Noord-Holland, Jansstraat 81, Haarlem

Kom je ook

29-05-2022