U, de petitionaris
Dreamstime xxl 171303316

Bouw alleen een veilig Liander onderstation op Uilenburg

152 ondertekeningen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die wonen in een ELF-veld sterker dan 0,4 microtesla, 2 x meer kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen.* Helaas bouwt Liander de komende vijf jaar een nieuw onderstation op Uilenburg en houdt zich alleen aan een verouderde 100 microtesla norm.

Petitie

Wij

Bezorgde ouders die wonen aan de Nieuwe Uilenburgerstraat te Amsterdam.

 

constateren dat:

  • Na contact met de Gemeente Amsterdam, de GGD en Liander constateren wij dat er geen voorzorgsmaatregelen worden getroffen om onze kinderen te beschermen tegen schadelijke electromagnetische straling.

  • Liander kan doorgaan met het plan omdat de wet helaas gaat over hoogspanningslijnen, terwijl straling ook door muren/grond heen gaat

  • Dat het nieuwe voorzorgsbeleid voor onderstations er nog niet is.

 

en verzoeken

de Gemeente Amsterdam èn Liander:

Om ervoor te zorgen dat zowel het nieuwe onderstation - en het tijdelijke station op het water - geen verhoogd risico op leukemie bij jongere kinderen zal teweegbrengen en de straling voor direct omwonenden niet hoger te laten zijn dan 0,4 microtesla.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
13-01-2023 
Petitionaris:
Nathalie Kranenburg 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Update

Beste buren,

Er is heel veel gebeurd afgelopen paar maanden dankzij jullie handtekeningen. - Ik heb zelf ingesproken tijdens de raadscommissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water op donderdag 17 November.

+Lees meer...

Er werd nauwelijks gereageerd door deze raadsleden toen omdat ze niet goed wisten in welke ''portefeuille'' het nou zat. Gelukkig waren er raadsleden aanwezig die mij achteraf hebben gemaild en verder hebben geholpen. Ook een Telegraaf journalist was aanwezig die contact met mij zocht.

  • We hebben aandacht gekregen in de pers. De Telegraaf, AT5 en het Parool hebben allen geschreven over de kwestie.

  • Ik heb contact gehad met heel veel raadsleden, maar in het bijzonder hebben vooral Farley Asruf (PVDA) en Erik Bobeldijk (SP) kritische vragen gesteld aan de Wethouder en moties voor ons ingediend.

  • Op 16 December 2022 kwam er een officieel document. Een brief van de drie Wethouders (Pels, Rijxman, Dantzig) aan alle raadsleden over het gehele plan voor alle onderstations in de stad met ook de planning en vervolgstappen naar aanleiding van onze zorgen en deze petitie over Uilenburg. De brief bevestigd inderdaad dat er op dit moment wordt geschat dat er 20-30 woningen te maken zullen krijgen met Elektromagnetische velden hoger dan 0,4 microtesla. Ook staat er omschreven dat er samen wordt gekeken naar oplossingen en een eventuele verhuisregeling die kan worden aangeboden.

  • In Januari heb ik nog een paar e-mails gestuurd naar wethouder Pels en wat raadsleden dat ik het nog steeds niet kan begrijpen dat er niet gewoonweg opdracht wordt gegeven aan Liander om te zoeken naar andere oplossingen om de straling wel onder die 0,4 microtesla te houden, echter heb ik daar geen reactie op ontvangen.

  • In de laatste raadsvergadering van 25 Januari vertelde wethouder Pels opnieuw dat zij zich ''maximaal gaat inspannen'' om dit voor elkaar te krijgen, echter wilde zij niet verhuisregelingen bij voorbaat uitsluiten. De elektriciteit is echt nodig voor de energietransitie. Eventuele extra kosten die nodig zijn voor verhuisregelingen en extra maatregelen vanuit Liander zouden landelijk geregeld moeten worden omdat op dit moment dit niet in het budget van de Gemeente Amsterdam zit. Zij vertelde dat ze dit in een brief aan Den Haag kenbaar heeft gemaakt dat er moet worden gekeken naar deze extra kosten.

  • In mijn laatste e-mail aan wethouder Pels heb ik haar gevraagd wat haar ''maximale inspanning'' precies gaat inhouden. Zij heeft nog niet gereageerd.

  • Komende donderdag heb ik een afspraak met stadscommissie raadsvoorzitter Alexander Scholtes (D66) van het centrum.

De werkzaamheden en plannen van Liander zullen dus gewoon doorgaan, maar wij hopen dat we snel goed worden geïnformeerd over de 20-30 woningen die wel meer risico hebben op Leukemie/kanker doordat zij te dicht op het onderstation staan.

Groet, Nathalie

30-01-2023

Petitie verzonden naar 45 raadsleden

Beste buren,

Ontzettend bedankt voor jullie handtekeningen. De petitie heb ik afgelopen vrijdag naar alle raadsleden verstuurd met een dringende oproep of ze ons kunnen garanderen dat er een veilig onderstation wordt gebouwd.

+Lees meer...

Ik heb al een reactie ontvangen vanuit GroenLinks en DENK dat zij hierin gaan duiken. Daarnaast heb ik ook gevraagd om een inspraakmoment. Dit is blijkbaar iets wat alle burgers kunnen aanvragen zodat je kunt spreken tijdens een raadsvergadering. Ik houd jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet, Nathalie

07-11-2022