You, the petitioner

Behoudt het vuurwerk en stop Arno Bonte...

167 signatures

Behoudt het vuurwerk en stop Arno Bonte...

Petition

We

Liefhebbers van vuurwerk

 

establish that:

Dat er al lange tijd een discussie gaande is over het verbieden van vuurwerk. Namen die daarbij vaak genoemd worden zijn die van GroenLinks lid Arno Bonte en Stichting Staakt Het Vuren. Zij willen een geheel verbod op consumentenvuurwerk omdat dit voor te veel ongelukken zou zorgen. Andere argumenten voor het verbieden van consumenten vuurwerk is de luchtvervuiling die het met zich mee zou brengen, het vandalisme dat gepleegd wordt met vuurwerk en alle dieren die er last van hebben. Een oplossing voor de traditie van het afsteken van het jaarlijkse vuurwerk op 31 december zou een grote vuurwerkshow per stad zijn.

Wat Stichting Staakt Het Vuren en meneer Arno Bonte zich echter niet beseffen: *Gewonden: Elk jaar vallen er weer gewonden door vuurwerk, meer door legaal vuurwerk dan illegaal vuurwerk. Maar dat is ook niet zo vreemd… Mensen gaan er onverantwoord mee om, steken vuurwerk af terwijl ze de hele avond gedronken hebben, steken zware vuurpijlen af uit een kleine niet verzwaarde wijnfles, etc. Bovendien zit er onder geen enkele Nederlandse cake een systeem om de cake stabiel neer te zetten, waardoor ze makkelijk omvallen.

*Het vuurwerkvandalisme dat rond oud & nieuw gepleegd wordt is helemaal niet mogelijk met legaal consumenten vuurwerk. Probeer maar eens een prullenbak of een verkeersbord op te blazen met een simpel rotje, en mensen zijn echt niet zo gek om een dure 500-grammer achter een verkeersbord te tapen. Nee, de vernielingen worden met illegaal vuurwerk gepleegd. En die vernielingen houdt je niet tegen door legaal consumentenvuurwerk te verbieden. Bovendien worden veel vernieling gepleegd onder invloed van drank.

*De import van illegaal vuurwerk: Er worden nu al duizenden kilo’s illegaal vuurwerk over de grenzen gesmokkeld, wat zou er gebeuren als consumentenvuurwerk in Nederland verboden wordt? Zou er dan niet nog meer illegaal vuurwerk ons land binnenkomen? Bovendien, als er met illegaal vuurwerk een ongeluk gebeurt is dat meestal gevaarlijker dan met legaal consumentenvuurwerk.

*De totale luchtvervuiling van het vuurwerk dat op oudejaarsavond afgestoken word is 0,4% van de totale luchtvervuiling per jaar. Dit is een bijna verwaarloosbaar percentage. Als je echt iets voor het milieu wilt doen, maak je dan hard voor een milieuvriendelijke auto’s en dergelijke. Kijk wat die dingen voor schadelijk stoffen uit stoten.

*Huisdieren hoeven niet per se last te hebben van vuurwerk. Een oplossing kan zijn om een radio of televisie zo hard te zetten dat deze knallen overstemt. Als dan ook nog de gordijnen of rolluiken dicht worden gedaan merkt het huisdier niet eens dat er buiten massaal vuurwerk afgestoken wordt. Bovendien zijn het vaak de baasjes die hun huisdier bang maken voor vuurwerk door ze bij de eerste de beste knal meteen te troosten met een aai en wat lekkers. Hierdoor denk de hond of kat bij een volgende knal dat ie weer zielig moet gaan doen om weer een aai of iets lekkers te krijgen.

*Grote vuurwerkshows per stad organiseren: Er moet ten eerste een groot terrein beschikbaar zijn waarbij iedereen op een veilige afstand kan staan, niet iedere stad heeft 1, 2, 3 een terrein beschikbaar waar de halve stad naar een vuurwerkshow kan komen kijken. Dan zijn er mensen nodig die beschikken over de benodigde diploma’s en papieren, daar zijn er nooit genoeg van in Nederland om voor iedere stad een vuurwerkshow te organiseren.

Moet wij door het onnadenkend handelen van Stichting Staakt Het Vuren en Arno Bonte ons vuurwerk verliezen? Wij hopen van niet.

 

and request

Arno Bonte nog eens goed na te denken over waar ie het nu precies over heeft, en Stichting Staakt Het Vuren hun stichting te staken. Laat ons gewoon één dag in het jaar hebben voor ONZE hobby, waar jullie het hele jaar hebben voor jullie hobby’s…

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2009-05-03 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Brainiac 
Organisation:
Vuurwerkliefhebbers 

History

Signatures