U, de petitionaris
800px arriva 9223 te leeuwarden

Behoud en verbeter het regionale openbaar vervoer in Friesland

504 ondertekeningen

Het moet mogelijk zijn voor de inwoners van de gemeentes Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland e.v. om met het openbaar vervoer naar Leeuwarden en Drachten te reizen.

Petitie

Wij

Inwoners van Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Smallingerland en andere gemeentes

 

constateren

  • Door het inkrimpen van het aantal dienstregelingsuren wordt het inwoners van de provincie Friesland onmogelijk gemaakt om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

  • Er rijden te weinig bussen waardoor de aansluiting slecht is.

  • De bussen rijden niet lang genoeg door waardoor het soms niet meer lukt thuis te komen, laat staan uit te gaan.

  • De bussen zitten momenten zo vol dat een verlaging van het aantal bussen niet kan.

 

en verzoeken

  • Geen verdere inkrimping van lijn 12, 13 en overige lijnen
  • Minimaal elk uur een rechtstreekse verbinding tussen Leeuwarden en Drachten via de N355 en N369 en elk uur een bus door de omliggende dorpen (huidige route). Op weekdagen van 5:19 tot 22:19 en in de weekenden tot 1:19, dus elk half uur een bus.
  • Geen centralisatie via het transferium in Veenwouden e.d.
  • Door een betere verbinding vergroting van het gebruik van het openbaar vervoer.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Provincie Fryslân 
Petitieloket:
Petitionaris:
Sjoukje Stapert 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Contact met de provincie

Naar aanleiding van verschillende berichten in de media hebben we contact gehad met de provincie Fryslân over de wijziging in de dienstregeling per 11 december 2022. Volgens de provincie heeft op diverse mediasites verkeerde informatie gestaan, daarom een uitgebreide opsomming: • Lijn 12, Drachten-Surhuisterveen-Buitenpost; huidige bediening (15 ritten) buiten de vakanties is ongewijzigd.

+Lees meer...

Tijdens de vakanties (12 ritten) wordt lijn 12 vervangen door De Opstapper (vraagafhankelijk – vooraf bellen). Reden is de gemiddelde ritbezetting tijdens de vakanties, deze ligt rond de 1 reiziger per rit; • Lijn 13, Drachten-Surhuisterveen-Kootstermolen-Quatrebras-Leeuwarden. De bediening en frequentie wijzigt niet. Het aantal ritten blijft gelijk. Wat wel wijzigt is het volgende: o In basis gaat lijn 13 vanaf Quatrebras naar Feanwâlden rijden en sluit daar aan op de sneltrein naar Leeuwarden en stoptrein naar Groningen en de lijnen naar Dokkum en de Westereen; o In de spits blijven er wel rechtstreekse ritten naar/van Leeuwarden rijden; o In Quatrebras sluit lijn 13 aan op lijn 20/21 naar Leeuwarden, reizigers kunnen hier ook overstappen als ze toch met de bus willen; o De overstap naar Burgum (Quatrebras) wordt ook beter; o Op zaterdag wordt de bus vervangen door lijntaxi 513, zelfde concept alleen het voertuig is kleiner vanwege de geringe aantallen o Samengevat, minimaal zelfde aantal reismogelijkheden, reistijd gelijk of sneller naar Leeuwarden Station. Wel naar/van Leeuwarden in veel gevallen wel met overstap in Quatrebras dan wel Feanwâlden;

Al met al een verkapte uitkleding. Wij blijven erbij dat een rechtstreekse verbinding ook buiten de spits mogelijk moet blijven. Ook zonder dat je een uur van te voren moet bellen. Een aansluiting op de trein in Veenwouden wat ons betreft niet wenselijk, aangezien deze vaak al vol zit. Hoe wil je hier nog ongeveer 50 tot 100 personen aan toevoegen? En hoe goed sluiten deze verbindingen op elkaar aan? Ook met vertragingen? Ook willen we een uitbreiding van het aantal ritten overdag maar vooral ook later in de avond. Hierdoor worden bijbaantjes, stages, enz. in Drachten/Leeuwarden e.o. mogelijk. We verwachten door een betere vervoersregeling een toename van het aantal reizigers en een betere ontsluiting van ons woongebied. Graag zouden we hier met de provincie over in gesprek gaan. Om dit mogelijk te maken kunnen we alle steun gebruiken. Teken daarom de petitie! We zitten nu op 445 ondertekeningen. Meer dan 1000 moet mogelijk zijn toch! https://ovinfriesland.petities.nl/

06-09-2022