U, de petitionaris
Kopie huis duinzoom 8

Behoud Duinzoom 8 in Rockanje

541 ondertekeningen

In Rockanje zijn weinig historische monumenten bewaard: de molen en de kerk, dat is het wel. Reden om zuinig te zijn op wat ons verder nog verhalen te vertellen heeft. Dat geldt zeker voor Duinzoom 8, waarvan de oudste delen uit 1829 dateren. Het was bovendien bijna een halve eeuw (sinds 1979) het atelier van een van de weinige kunstenaars die Rockanje heeft voortgebracht, beeldhouwer Ben Hazelbag.

Petitie

Wij

Rockanjenaren, Westvoornaren en alle anderen wie het cultureel erfgoed in Rockanje ter harte gaat,

 

constateren dat:

  • dat er in Rockanje weinig cultureel erfgoed bewaard is
  • dat de kern van Duinzoom 8 een ruim tweehonderd jaar oude boerderij is
  • dat sloop en nieuwbouw afbreuk doen aan het authentieke karakter van deze plek
  • dat Rockanje geen expositieruimte voor (professionele en amateur-) kunstenaars heeft en een ruimte voor artistieke activiteiten mist
  • dat werk en leven van de lokale kunstenaar, beeldhouwer Ben Hazelbag (1945-2022) in dit pand een blijvende herinnering verdienen

 

en verzoeken

het college van B & W en de Raad van de gemeente Westvoorne, de Historische Vereniging Westelijk Voorne en de Kunstkring Voorne de handen ineen te slaan om

  • met behulp van ieder die dit initiatief actief wil ondersteunen en met een beroep op de Dorpsvisie Rockanje, die de cultuurhistorische waarden en de eigen identiteit van het dorp benadrukt -

Duinzoom 8 te behouden, te restaureren en te laten functioneren als een cultureel creatief centrum, mede ter nagedachtenis aan leven en werk van Ben Hazelbag.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Westvoorne 
Petitieloket:
Einddatum:
01-08-2024 
Petitionaris:
Korrie Korevaart 
Organisatie:
HVWV: Vrienden van Duinzoom 8 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

B & W wijzen aanvraag monumentenstatus af: Heemschut maakt bezwaar

We waren te goed van vertrouwen: op 6 mei jl. wezen B & W alsnog het verzoek van Heemschut af.

+Lees meer...

Hoofdzaak? Geld. Daar is meer over te zeggen. In elk geval: geen besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid, geen idee van wat cultuurhistorisch waardevol is. Tegen de mening van 1.200 burgers in, ook nog eens tegen de beoordeling van deskundigen in. Onderzoeksrapport, afwijzing, bezwaarschrift etc. het hele verhaal staat op https://duinzoom8.nl. Kortom: de petitie blijft open!

17-06-2024

Duinzoom 8 krijgt ook van B & W een voldoende...

Deze week (het is lente) kregen Heemschut en HVWV te horen dat B & W van Voorne aan Zee streven naar de status van gemeentelijk monument voor Duinzoom 8. Dat was beter nieuws dan wat we lazen in het AD.

+Lees meer...

We hebben er vertrouwen in dat alles nu de goede kant op gaat, en blijven vanzelfsprekend een en ander nauwgezet volgen

24-03-2024

Duinzoom 8 krijgt een voldoende

Een herzien rapport bevestigt dat de cultuurhistorische waarde van het pand voldoende is om het aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarna kan het beschermd, gerestaureerd en herbestemd worden.

+Lees meer...

Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische Vereniging Westelijk Voorne vroegen deze zomer om de status van gemeentelijk monument. De gemeente zegde daarop toe de historische waar-de van het pand opnieuw te laten onderzoeken. Dat gebeurde, met een positief resultaat. Kortom, alle reden dus voor B & W om deze status toe te kennen. De gemeente wil in januari 2024 overleggen over het voortbestaan, aan de hand van een kostendekkend exploitatieoverzicht. Dat was misschien de basis voor een groep burgers om verder te mogen, maar deze eis kan niet de basis zijn van een monumentenstatus. Nu moet het om de inhoud gaan: de restauratie en herbestemming van een historisch waardevol pand. Het burgerinitiatief schaart zich vooralsnog achter het kleinschalige project Hortus aan Zee, dat streeft naar behoud van het pand met subsidie via het Leaderprogramma Zuid-Hollandse Delta.

19-12-2023