U, de petitionaris
Afbeelding1

Behoud de vrije huursector

939 ondertekeningen

Met de wet betaalbare huur wil minister De Jonge vrijwel de gehele huurmarkt reguleren. De verhuur van huurwoningen wordt hierdoor voor de meeste particuliere verhuurders onrendabel, waardoor dat de huidige vrije huursector grotendeels zal verdwijnen. De in Nederland toch al relatief kleine vrije huursector vervult een belangrijke rol op de woningmarkt voor woningzoekenden die snel een woning nodig hebben of tijdelijk willen huren. De vrije huursector kent geen wachtlijsten en geen toewijzingsbeleid, waarbij de overheid bepaalt wie er mag huren. Voor veel mensen biedt de vrije huursector de enige mogelijkheid om te kunnen wonen.

Petitie

Wij

die ons zorgen maken over de vrije toegankelijkheid van de huurmarkt.

 

constateren dat:

  • Dat door de huurregulering in grote steden huurwoningen niet meer door particulieren rendabel kunnen worden verhuurd.
  • Dat deze huurwoningen worden verkocht zodra ze vrijkomen, waardoor het huuraanbod sterk krimpt.
  • Dat in de gereguleerde huurmarkt lange wachtlijsten bestaan.
  • Dat met het verdwijnen van de vrije huursector veel mensen geen toegang meer hebben tot de woningmarkt.
  • Dat dit grote gevolgen heeft voor het vestigingsklimaat .

 

en verzoeken

Te garanderen dat er een gezonde vrije huursector van voldoende omvang voor de woningmarkt behouden blijft.

De voorstellen voor huurprijsregulering zo aan te passen dat particuliere verhuur van woningen in de bestaande bouw niet verliesgevend wordt.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
03-10-2023 
Petitionaris:
Marco Kreuger 
Organisatie:
Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Petitie aangeboden aan de Tweede Kamer

Op dinsdag 3 oktober is de petitie voor het behoud van de vrije huursector door de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam (VVA) aangeboden aan de Tweede Kamer. Zie: https://www.vva.amsterdam/31-cbf4-19/nieuws/petitie-voor-behoud-van-de-vrije-huursector

De ambitieuze woningbouwdoelstellingen van het kabinet worden nog altijd niet gehaald en in de sociale huursector worden de wachtlijsten steeds langer.

+Lees meer...

Omdat bepaalde doelgroepen vaak voorrang krijgen op de wachtlijst, is het voor reguliere woningzoekenden bijna onmogelijk geworden om hier tussen te komen. De vrije huursector is dan ook onmisbaar om een groot deel van de Nederlandse woningzoekenden te huisvesten.

De wet betaalbare huur ligt op dit moment bij de Raad van State voor advies en is nog niet formeel aangeboden aan de Tweede Kamer. Er is dus ook nog geen besluit genomen om dit wetsvoorstel wel of niet controversieel te verklaren. Gezien de aankomende verkiezingen is het echter niet waarschijnlijk dat de Tweede Kamer de wet nog in de huidige samenstelling zal behandelen.

05-10-2023