U, de petitionaris
Screen shot 2017 05 12 at 13.19.36

Begin met de Oost/Westlijn in Amsterdam

187 ondertekeningen

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is bijna af. Wacht niet langer met de volgende belangrijke metrolijn en kies nu voor een Oost/Westlijn!

Ook als je nooit die metro zal gebruiken, dan heb je er toch baat bij als anderen dat wel kunnen als alternatief voor auto of (toeristen)bus.

Ondertekenaar, als u een vinkje zet na het bevestigen van uw ondertekening dan blijft u ook per e-mail op de hoogte van ontwikkelingen. Dank voor uw steun!

Petitie

Wij

Amsterdammers, forensen en bezoekers

 

constateren

  • de Noord/Zuidlijn opent in juli 2018

  • de omvang van Amsterdam en het aantal reizigers in stad en omgeving groeide en groeit sterk

  • het openbaar vervoer is onvoldoende met de reizigersgroei meegegroeid

  • GVB kondigde februari 2015 aan een Oost/Westlijn van IJburg naar Schiphol via Osdorp te wensen

  • de Amsterdamse gemeenteraad sprak begin 2016 in een motie (Vink, Torn, Boldewijn) uit dat vervolgonderzoek naar metro-uitbreiding in stad en regio Amsterdam noodzakelijk was, inclusief verschillende varianten voor een Oost/Westlijn

  • een Oost/Westmetro geeft een belangrijke impuls aan het ondergronds brengen van veel reizigers en helpt daarmee de drukte op straat te verminderen

  • het vergt veel voorbereidingstijd voor er tot realisatie van een nieuwe (deels ondergrondse) metro kan worden overgegaan

 

en verzoeken

geen tijd te verspillen en vaart te maken met de voorbereidingen voor (een besluit over) een nieuwe Oost/Westlijn in Amsterdam zodat die snel gerealiseerd kan worden.

Onderteken deze petitie

 

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
22-06-2017 
Antwoord verwacht:
02-07-2017 
Status:
Ondertekenbaar 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Wijnemenjemee.nl meldt deze petitie: "Wat denkt u van een metrolijn van Oost naar West?"

Op 12 mei 2017 maakte Wijnemenjemee.nl melding van deze petitie. Dat is een website van de gemeente Amsterdam om "de voortgang van de Noord/Zuidlijn en de renovatie van de Oostlijn dagelijks op de voet te kunnen volgen." Hopelijk kan de site na 22 juli 2018, als de Noord/zuidlijn rijdt, blijven bestaan voor de Oost/Westlijn als daar dan al voor wordt gekozen (of misschien al gekozen is?)

In de discussie onder het artikel maakt Jan Meeuwenberg terecht de opmerking dat "een eventuele aanleg van een Oost/Westlijn niet te vergelijken zal zijn met de Noord/Zuidlijn." en "Er is natuurlijk ook veel ervaring opgedaan met de Noord/Zuidlijn wat de bouwtijd zal bespoedigen van een eventuele andere te bouwen lijn.".

12-05-2017

Toelichting: welk tracé voor een Oostwestlijn?

Deze petitie laat expres in het midden hoe die Oostwestlijn exact komt te liggen. Praktisch iedereen die voor zo'n lijn is heeft eigen voorkeuren voor de exacte uitwerking en ziet dan af van ondertekenen omdat het niet (nooit) de juiste uitwerking is.

+Lees meer...

Daarnaast moet de politiek zelf keuzes maken over wat het ideale traject is, het is niet in detail voor te schrijven. De uitkomst van dat debat is onbekend en onvoorspelbaar, maar het is van belang om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. Daar gaat deze petitie over.

02-05-2017

Persbericht: Fans van de Noordzuidlijn starten een petitie voor een Oostwestlijn

PERSBERICHT

Fans van de Noordzuidlijn starten een petitie voor een Oostwestlijn.

Volgers van de website van de gemeente over de Noordzuidlijn wijnemenjemee.nl vragen met een petitie om een Oostwestlijn.

+Lees meer...

Woordvoerder Rustema: “Het formele standpunt is dat eerst de Noordzuidlijn open moet en geëvalueerd moet worden. Daar kunnen we niet op wachten. Voor de Oostwestlijn is 2030 als openingsjaar het streven, maar als het even snel gaat als met de Noordzuidlijn hadden we 7 jaar geleden al voor een Oostwestlijn moeten kiezen!”

Het ministerie waarschuwde de Tweede Kamer gisteren dat Amsterdam en omgeving de grootste mobiliteitsproblemen van het hele land krijgt de komende jaren.

De petitie is te vinden op oostwestlijn.petities.nl

02-05-2017