U, de petitionaris
Shutterstock 62050495

Baas over eigen bevalling

3.712 ondertekeningen

De thuisbevalling in Nederland dreigt te verdwijnen. Dat is niet omdat jonge ouders zélf van de thuisbevalling af willen. Het is het onbedoelde gevolg van een opeenstapeling van ingrijpende beleidsvoorstellen en ontwikkelingen in de zorg. De kans is groot dat de thuisbevalling op deze manier over een jaar of tien zo goed als verdwenen is – en daarmee ook de mogelijkheid voor vrouwen om zélf te kiezen waar en hoe zij bevallen. Tweederde van de Nederlandse vrouwen wil graag thuis bevallen; voor velen is het een grote wens. Vrouwen die thuis bevielen zijn tevredener met hun bevalling, thuis bevallen leidt tot minder medisch ingrijpen en is bovendien goedkoper dan een ziekenhuisbevalling. Het OuderSchap wil dat de stem van (aanstaande) ouders gehoord wordt in de discussie over de toekomst van de geboortezorg, en dat vrouwen baas kunnen blijven over hun eigen bevalling.

Petitie

Wij

(aanstaande) ouders en onze supporters: opa's en oma's, vrienden en vriendinnen, Vereniging het OuderSchap, verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en alle andere supporters

 

constateren dat:

Wij maken ons zorgen over de toekomst van de geboortezorg in Nederland. In één generatie is het aandeel thuisbevallingen afgenomen van 60% naar nog maar 22%, terwijl veel vrouwen wel thuis willen bevallen. Op steeds meer plekken hebben ouders de keuze al niet meer. Zullen onze kinderen straks nog thuis kunnen bevallen? Nederland is nog één van de weinige landen waar vrouwen kunnen kiezen wáár en hóe ze bevallen, maar deze bijzondere zorg staat op de tocht.

 

en verzoeken

  • dat de thuisbevalling mogelijk blijft en dat wij de regie rond de geboorte van onze kinderen kunnen behouden.
  • dat de verloskundige spoedzorg behouden blijft in (streek)ziekenhuizen. Een velige afstand is van levensbelang.
  • dat er gedegen onderzoek komt naar de oorzaken van babysterfte en dat wij daarover eerlijk worden voorgelicht.
  • dat ons recht op een eigen stem in het afwegen van risico's wordt erkend.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
minister 
Petitieloket:
Einddatum:
01-12-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
RacVerweij 
Organisatie:
Vereniging Het Ouderschap 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

symposium over de thuisbevalling 25 september

Onze voorzitter spreekt ook in een van de panels die dag. Hopelijk is het symposium een goede aanleiding voor de pers om weer eens aandacht te besteden aan het grote goed dat een thuisbevalling is voor veel ouders. Voor meer informatie zie de website van de verloskunde academie Maastricht: http://www.av-m.nl/avm/symposia-amp-congressen. .

19-09-2012

Manifestatie 7 maart

Manifestatie op 7 maart: kom in actie tegen de sluiting van de acute geboortezorg in ziekenhuizen.Op steeds meer plaatsen sluiten ziekenhuizen hun deuren voor zwangeren. In Zeeland en Delfzijl zijn al afdelingen gesloten, in Meppel en Dokkum dreigt sluiting.

+Lees meer...

Binnen een paar jaar zijn mogelijk 20 ziekenhuizen aan de beurt, ook in de grotere steden. Een veilige afstand is van levensbelang als je moet bevallen. Bovendien is van keuzevrijheid voor zwangeren straks geen sprake meer: thuis bevallen is in die regio's dan niet verantwoord. Daarom roepen we je op om op 7 maart je stem te laten horen, tijdens een manifestatie voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Die dag vergadert de Tweede Kamer over de geboortezorg. De manifestatie wordt georganiseerd door de verloskundigenvereniging KNOV en verloskundigen en ouders uit Meppel. Wij steunen de actie en zullen zelf ook spreken tijdens de manifestatie. Meer informatie vind je op onze website. We hopen op zoveel mogelijk mensen op het plein voor de Tweede Kamer. Geef even door of je komt dan kunnen we bij de organisatie rekening houden met het aantal mensen. Help ons meer handtekeningen te verzamelen! Onze petitie loopt nog door na 7 maart. We bieden de handtekeningen dan op een later tijdstip aan. De teller staat op dit moment op ruim 3.000 handtekeningen. We zullen de stem van die drieduizend mensen op 7 maart duidelijk laten horen. Het zou natuurlijk nog mooier zijn als het er meer zijn. Help ons daarom de link naar de petitie te verspreiden. Ben je actief op een forum voor zwangeren, heb je een Facebook-pagina of Twitter-account, geef je een nieuwsbrief uit of heb je gewoon een groot e-mailnetwerk? Roep je kennissen dan op hun handtekening te zetten op www.hetouderschap.nl/petitie. Of bestel een stapel (gratis) kaarten bij ons en deel ze uit in je vriendenkring. Je kunt je kennissen in een moeite door uitnodigen voor de manifestatie op 7 maart! Met spoed gezocht: mensen voor een gesprek met een Kamerlid We zijn uitgenodigd door GroenLinks om kamerlid Linda Voortman bij te praten over de ervaringen van aanstaande en jonge ouders met de geboortezorg. Zij ziet deze gesprekken als inspiratiebron om de belangen van jonge ouders zo goed mogelijk te behartigen in het overleg van de Kamercommissie. We zijn op zoek naar 5 mensen, die van 11.00-12.00 hun persoonlijke verhaal willen vertellen, samen met nog ongeveer 20 andere genodigden. Je mag dan ook aanwezig zijn bij het commissieoverleg zelf, van 14.00-17.00. Dus: heb je ervaring met het verdwijnen van het ziekenhuis bij jou in debuurt verwacht je problemen in jouw regio, of wil je gewoon vertellen hoe ontzettend belangrijk een thuisbevalling is voor jou en jouw gezin, meld je dan z.s.m. bij ons aan (uiterlijk maandag 5 maart).  Het is mogelijk dat er pers aanwezig is en dat het moment gefilmd wordt.  Het zou dan ook extra leuk zijn als je een dikke buik hebt of bijvoorbeeld een jonge vader bent met een baby in de draagdoek.

Vereniging het OuderSchap
01-03-2012

Een vandaag besteedt aandacht aan sluiten kraamafdelingen

08-12-2011