You, the petitioner

Alternatieve identificatie voor paarden weer toestaan

297 signatures

De Europese regelgeving verplicht paardeneigenaren hun paarden te identificeren d.m.v. het inbrengen van een transponder (microchip) in de halsspieren en een paspoort met daarin de code van de chip.

Voor eigenaren die daar bezwaren tegen hadden was het tot 1 juli 2009 mogelijk hun paard alternatief te identificeren d.m.v. DNA-registratie.

Ook al wordt het gebagatelliseerd door overheid en chipfabrikanten, er is een aantal paarden dat problemen ondervindt door de geïmplanteerde chip. Het gaat om ontstekingen, zwellingen, overmatige bindweefselvorming, migratie en onverklaarbare hals- en rugproblemen. Dit kan kort na het chippen zijn, maar ook pas jaren later.

Ondanks het feit dat de Europese Verordening alternatieve identificatie toestaat, heeft Verburg, voormalig minister van LNV, eenzijdig besloten dat er in Nederland geen gebruik meer mag worden gemaakt van alternatieve methodes tot identificatie.

Wij vinden dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of ze hun dier aan de risico’s van het chippen willen blootstellen.

Petition

We

Initiatief voor Diervriendelijke Identificatie

 

observe

-Dat de overheid en de chipleveranciers de veiligheid van de chip nog steeds niet kunnen garanderen. -Dat gebleken is uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat het huidige I&Rsysteem, dus met chip en paspoort, fraudegevoelig is en daarmee niet voldoet aan de eisen die de Europese Unie zelf aan de methode stelt. -Dat er nog steeds paarden arbeidsongeschikt worden door de chip; hetzij door het inbrengen, hetzij jaren na het daadwerkelijke chippen. -Dat de Europese Verordening (I&R paardachtigen) alternatieve identificatie gewoon toestaat, ook zónder uiterlijk kenmerk. Dit is anders dan LNV en PVE ons steeds verteld hebben.

 

and request

-Mogelijkheid tot alternatieve identificatie opnieuw toe te staan en op te nemen in de Nederlandse Verordening I&R voor paardachtigen; dus de ruimte die de EU-regelgeving daarvoor biedt ook te benutten. -Gedegen onderzoek te (laten) doen naar de effecten van de microchip op het functioneren van het paard in de sport en de mogelijke link naar het gestegen aantal hals- en rugproblemen bij paarden.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Staatssecretaris 
Petition desk:
Closing date:
2011-04-12 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Marian Raven namens Initiatief voor Diervriendelijke Identifidatie, Groep Nijhof 
Website:

History

Signatures