U, de petitionaris
6a00d8341d3df553ef0147e0e1aec2970b 800wi

Aandacht koop je niet, aandacht verdien je

53 ondertekeningen

De handel in aandacht zou verboden moeten worden. Aandacht koop je niet, aandacht verdien je.

De handel in aandacht verstoort de werking van het kapitalisme. De bedrijven die aandacht (kunnen) kopen worden (nog) groter, zonder gekochte aandacht maak je geen kans. Hoe goed je product ook is.

Actueel is ook de schade voor de democratie door Facebook, Youtube en dergelijke reclameverkopers.

plaatje: geek&poke.com

Petitie

Wij

kritische mediaconsumenten, wij negeren actief reclame, waar mogelijk geautomatiseerd

 

constateren

  • dat 'de handel in aandacht' het moeilijker maakt om aandacht te krijgen voor belangrijke problemen omdat het 'inkopen van aandacht' op grote schaal met behulp van sensationele beelden en teksten wordt gedaan in opdracht van kapitaalkrachtige partijen

  • dat ideeën en oplossingen zonder marketingbudget praktisch onmogelijk aandacht kunnen krijgen,

 

en verzoeken

een einde aan de handel in aandacht zodat de mediaconsument zich meer als een rationele, kritische, want betalende, consument gedraagt in plaats van een ontvanger van 'gratis' sensatie met steeds minder alternatieven.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
11-06-2023 
Petitionaris:
ReindeR Rustema 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Rebellen tegen reclame, VPRO Tegenlicht 26 april 2020

We lijken machteloos tegen de invasie van reclameboodschappen, maar er is toenemend verzet. De eerste reclameloze steden komen op.

+Lees meer...

kijk de aflevering

In de aflevering vertelt de burgemeester van Grenoble dat mensen vanuit heel verschillende achtergronden tegen reclame in de openbare ruimte zijn. De reclamezuilen weghalen werd met instemming begroet, niemand is er tegen. Het is maar 0,3 tot 0,6% van een stadsbegroting. Maar het lukt niet om voor zo'n beslissing overeenstemming te bereiken over de redenen om het te doen: de goede zeden, het milieu, anti-kapitalisme, beter stadsgezicht, meer ruimte in de openbare ruimte, van alles

07-05-2020

Dumpert en Geenstijl zonder adverteerders? Beter helemaal geen handel in aandacht

Onderstaand stuk verscheen onder andere op opiniestukken.nl.

In het debat over Geenstijl/Dumpert worden adverteerders opgeroepen deze grote websites, die zich structureel schuldig maken aan vrouwen-objectivering, te boycotten.

+Lees meer...

Ter verdediging wordt de vrijheid van meningsuiting aangevoerd, want ook goede journalistiek kan immers getroffen worden door dergelijk boycotten schreef Nanninga in NRC Handelsblad op 5 mei. Ja, inderdaad is het een klassieke methode van autocratische regimes om de grote adverteerders in een land onder druk te zetten om advertenties weg te halen bij media die kritisch zijn. Ook in jonge democratieën zien we dit. Maar dat is juist een reden om af te willen van advertenties.

Beter is het te kijken naar de ‘handel in aandacht’ wereldwijd. Simpel gezegd, als consument van een medium dat met advertentie-inkomsten wordt gefinancierd ben je zelf handelswaar. Zolang er aandacht ‘ingekocht’ kan worden om door te verkopen aan adverteerders is alles geoorloofd. Nepnieuws of vrouwen-objectivering is een manier om goedkoop aandacht in te kopen. Goede journalistiek gefinancierd met reclame, zoals RTL Nieuws, is een mooie (en dure) geste van de bedrijfsleiding, maar een andere eigenaar kan dit mooie onderdeel zonder eigen advertentie-inkomsten met een pennenstreek verwijderen of veranderen.

Dat goede journalistiek mogelijk blijft zonder advertenties bewijst bijvoorbeeld nieuwkomer De Correspondent op internet. Maar ook voor de oude, kritische titels op papier in Nederland zijn de advertentie-inkomsten minder belangrijk geworden de laatste jaren. De groothandelaars in aandacht zoals Facebook en Google weten namelijk veel aandacht met slimme software weg te trekken. Dankzij grote aantallen abonnees blijven de kritische titels in Nederland overeind.

Maar ook in een land met weinig krantenabonees, zoals Frankrijk, kan een krant als Le Canard enchaîné uitstekend schandalen onthullen en toch winstgevend zijn. Juist door niet het doorverkopen van aandacht als doel te hebben worden abonnees overtuigd. Het doet er zelfs niet toe of alle abonnees wel aandacht geven, zolang ze maar betalen.

Extreem gesteld, in een kapitalisme zonder reclame, waar bedrijven aandacht voor hun producten verdienen in plaats van inkopen zal er juist een markt zijn voor journalistiek werk. Om te weten wat je moet kopen moet je er immers eerst een journalistiek product over kopen. Voor degenen die zich dat niet kunnen veroorloven is er de bibliotheek, waar professionele bibliothecarissen kunnen assisteren bij het gratis zoeken en vinden van informatie. Lokale bedrijven zijn dan ook fysiek in het voordeel ten opzichte van anonieme multinationals op grote afstand.

Om dit te realiseren moet in de boekhouding van bedrijven alle uitgaven voor het inkopen van aandacht verboden worden. Het zal het kapitalisme en de planeet verbeteren, omdat we dan zelf weer individueel koper zijn in plaats van machteloos piepende handelswaar.

Teken daarom deze petitie 'Aandacht koop je niet, aandacht verdien je'.

06-05-2017