You, the petitioner
6a00d8341d3df553ef0147e0e1aec2970b 800wi

Don't buy but deserve attention

51 signatures

Buying and selling attention should be outlawed. Don't buy attention, but deserve it.

picture: geek&poke.com

Petition

We

critical media consumers

 

observe

the business of buying and selling attention makes it more difficult to get attention for the important issues because it scales to buy attention with sensational images and texts to serve affluent entities. For ideas and solutions without marketing budget it is practically impossible to get attention (in time).

 

and request

end the attention economy to facilitate the media consumer to behave like a rational, critical (paying) consumer intead of the recipient of 'free' sensation with fewer alternatives over time

We pro-actively ignore advertising, automated where possible, and ask the legislator to support us where possible.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2022-06-11 
Lead petitioner:
ReindeR Rustema 
Organisation:
kritische mediaconsumenten,  
Website:

History

Signatures

Updates

Rebellen tegen reclame, VPRO Tegenlicht 26 april 2020

We lijken machteloos tegen de invasie van reclameboodschappen, maar er is toenemend verzet. De eerste reclameloze steden komen op.

+Read more...

kijk de aflevering

In de aflevering vertelt de burgemeester van Grenoble dat mensen vanuit heel verschillende achtergronden tegen reclame in de openbare ruimte zijn. De reclamezuilen weghalen werd met instemming begroet, niemand is er tegen. Het is maar 0,3 tot 0,6% van een stadsbegroting. Maar het lukt niet om voor zo'n beslissing overeenstemming te bereiken over de redenen om het te doen: de goede zeden, het milieu, anti-kapitalisme, beter stadsgezicht, meer ruimte in de openbare ruimte, van alles

2020-05-07

Dumpert en Geenstijl zonder adverteerders? Beter helemaal geen handel in aandacht

Onderstaand stuk verscheen onder andere op opiniestukken.nl.

In het debat over Geenstijl/Dumpert worden adverteerders opgeroepen deze grote websites, die zich structureel schuldig maken aan vrouwen-objectivering, te boycotten.

+Read more...

Ter verdediging wordt de vrijheid van meningsuiting aangevoerd, want ook goede journalistiek kan immers getroffen worden door dergelijk boycotten schreef Nanninga in NRC Handelsblad op 5 mei. Ja, inderdaad is het een klassieke methode van autocratische regimes om de grote adverteerders in een land onder druk te zetten om advertenties weg te halen bij media die kritisch zijn. Ook in jonge democratieën zien we dit. Maar dat is juist een reden om af te willen van advertenties.

Beter is het te kijken naar de ‘handel in aandacht’ wereldwijd. Simpel gezegd, als consument van een medium dat met advertentie-inkomsten wordt gefinancierd ben je zelf handelswaar. Zolang er aandacht ‘ingekocht’ kan worden om door te verkopen aan adverteerders is alles geoorloofd. Nepnieuws of vrouwen-objectivering is een manier om goedkoop aandacht in te kopen. Goede journalistiek gefinancierd met reclame, zoals RTL Nieuws, is een mooie (en dure) geste van de bedrijfsleiding, maar een andere eigenaar kan dit mooie onderdeel zonder eigen advertentie-inkomsten met een pennenstreek verwijderen of veranderen.

Dat goede journalistiek mogelijk blijft zonder advertenties bewijst bijvoorbeeld nieuwkomer De Correspondent op internet. Maar ook voor de oude, kritische titels op papier in Nederland zijn de advertentie-inkomsten minder belangrijk geworden de laatste jaren. De groothandelaars in aandacht zoals Facebook en Google weten namelijk veel aandacht met slimme software weg te trekken. Dankzij grote aantallen abonnees blijven de kritische titels in Nederland overeind.

Maar ook in een land met weinig krantenabonees, zoals Frankrijk, kan een krant als Le Canard enchaîné uitstekend schandalen onthullen en toch winstgevend zijn. Juist door niet het doorverkopen van aandacht als doel te hebben worden abonnees overtuigd. Het doet er zelfs niet toe of alle abonnees wel aandacht geven, zolang ze maar betalen.

Extreem gesteld, in een kapitalisme zonder reclame, waar bedrijven aandacht voor hun producten verdienen in plaats van inkopen zal er juist een markt zijn voor journalistiek werk. Om te weten wat je moet kopen moet je er immers eerst een journalistiek product over kopen. Voor degenen die zich dat niet kunnen veroorloven is er de bibliotheek, waar professionele bibliothecarissen kunnen assisteren bij het gratis zoeken en vinden van informatie. Lokale bedrijven zijn dan ook fysiek in het voordeel ten opzichte van anonieme multinationals op grote afstand.

Om dit te realiseren moet in de boekhouding van bedrijven alle uitgaven voor het inkopen van aandacht verboden worden. Het zal het kapitalisme en de planeet verbeteren, omdat we dan zelf weer individueel koper zijn in plaats van machteloos piepende handelswaar.

Teken daarom deze petitie 'Aandacht koop je niet, aandacht verdien je'.

2017-05-06