U, de petitionaris

Beleid detentiecentra asielzoekers is onmenselijk

1.119 ondertekeningen

Op 8 mei 2013 werd bekend dat asielzoekers in detentiecentra die door middel van hongerstaking protesteren tegen de slechte omstandigheden waarin zij leven, in een isoleercel werden geplaatst om hen te dwingen te eten. Dit is tegen de regels, schendt mensenrechten en daarom onacceptabel.

Wegens te weinig ondertekeningen is besloten deze petitie niet aan te bieden. Wij danken iedereen die getekend heeft.

Petitie

Wij

geschokte en bezorgde burgers

 

constateren dat:

naar aanleiding van een reportage van EenVandaag, dat eenzame opsluiting als pressiemiddel is gebruikt tegen asielzoekers. Dit is een vorm van marteling en schendt de mensenrechten. Ook is het tegen de regels van de centra om hongerstakers in isolatie te plaatsen. Reden voor de hongerstaking: asielzoekers in afwachting van de beslissing of zij mogen blijven, zijn 16 uur per dag opgesloten zonder dagbesteding, dit geldt ook voor zwangere vrouwen en kinderen. Opsluiting kan oplopen tot 18 maanden. De Nationale Ombudsman stelde eerder vast dat deze omstandigheden strenger zijn dan voor veroordeelde gevangenen en zeer onmenselijk.

 

en verzoeken

dat er onderzoek komt naar de besluitvorming van het in isolatie plaatsen, de verantwoordelijken voor het in isolatie plaatsen ter verantwoording worden geroepen, met passende gevolgen (wat ons betreft, ontslag), de staatssecretaris en minister ter verantwoording worden geroepen, leefomstandigheden in centra worden verbeterd - met name met betrekking tot de mogelijkheid naar buiten te gaan en een dagbesteding te hebben - en verblijftijd verkort, voor kinderen direct een alternatief gezocht wordt - zij horen niet in een cel - en er op termijn een humaner alternatief komt voor alle asielzoekers die niets misdaan hebben, maar slechts een besluit afwachten. Wij begrijpen dat er voorkomen wil worden dat mensen weglopen, maar hen opsluiten gaat te ver.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
30-09-2013 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Paula Faber  
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Indienen petitie uitgesteld tot eind september

Deze petitie wordt eind september aan de Tweede Kamer aangeboden. Ondanks veel discussie over het onderwerp de afgelopen maanden en een succesvolle demonstratie met Vluchtelingenwerk, is er niets veranderd en is de discussie weer stilgevallen.

+Lees meer...

Nodig daarom nog zoveel mogelijk mensen uit om de petitie de komende maand te ondertekenen. 

25-08-2013

Vluchtelingenwerk start landelijke campagne tegen grensdetentie

Gisteren is Vluchtelingenwerk Nederland gestart met een campagne tegen grensdetentie. Op 20 juni, wereldvluchtelingendag, willen zij een petitie aanbieden aan staatssecretaris Teeven.

+Lees meer...

Teken deze petitie op http://www.leveninveiligheid.nl/    en steun de oproep om grensdetentie af te schaffen!

Petitie vluchtelingenwerk
15-05-2013