You, the petitioner

Status Aparte Texel

245 signatures

Voor een uitzonderingspositie van het eiland Texel om zelfstandig te kunnen blijven functioneren en haar specifieke karakter te bewaren

Petition

We

Bewoners van Texel en betrokken burgers

 

establish that:

dat: 1. De Nederlandse Gemeente Texel een eiland en toeristische trekpleister is, en overduidelijk een ander karakter heeft dan andere gemeenten 2. De Provincie Noord-Holland aangeeft Texel ook in de toekomst als zelfstandige gemeente te zien 3. In Den Haag vaker een uitzonderingspositie voor de Wadden en Texel in het bijzonder wordt gevraagd en gegeven, zoals bijvoorbeeld met de verfijningsuitkering Wadden, de voordracht voor de Werelderfgoedstatus, en regelgeving op het gebied van huisvesting en veerdienst 4. Alle bestuurlagen erkennen dat het Waddengebied en Texel in het bijzonder een uitzonderingspositie verdienen 5. Een Status Aparte mogelijkheden biedt om Texel zelfstandig en bijzonder te houden voor Texelaars en bezoekers.

 

and request

I. Bestuurders in Brussel, Den Haag, Haarlem en op Texel te ijveren voor een uitzonderingspositie in de vorm van een Status Aparte voor Texel? II. De Status Aparte vast te leggen en concreet in te vullen met middelen en mogelijkheden voor ondermeer: • maatwerk in regelgeving • toereikend gemeentelijk dienstenaanbod • stimuleringsmaatregelen voor verbreding economie • behoud van balans tussen culturele en natuurwaarden • basisvoorzieningen voor zorg en scholing III. De Texelse bevolking te betrekken bij de vorming van een Status Aparte.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2009-09-01 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Eric Hercules / Henk Hilstra 

History

Signatures

Updates

Ingezonden brief Texelse Courant 3 april 2009

20 Maart werd een petitie gestart: Status Aparte voor Texel. Maar is zo’n Status Aparte niet meer iets voor een bananenrepubliek? …Niet dus.

+Read more...

Maar wat houdt een Status Aparte dan eigenlijk in? Met zo’n status wordt simpelweg op papier gezet dat Texel als eilandgemeente een uitzonderingspositie waard is. Zwart op wit, zodat we niet om de paar jaar moeten vechten voor voldoende ambulances of voor onze Teso. In woord en daad, zodat er in Den Haag extra middelen komen voor scholing en zorg, en mogelijkheden voor nieuwe opleidingen. Op papier, zodat er uit Brussel stimulering kan komen voor landbouw, voor vestiging van bedrijven. In een Status Aparte dus, zodat we hier een goede balans tussen natuur en cultuur kunnen houden, en een gezonde zelfstandige gemeente kunnen blijven.
Zo’n Status Aparte is geen sprookje. Die status komt er als wij ons er in meerderheid voor hard maken. De andere eilanden zijn er achter de schermen ook al mee bezig in Den Haag. Dus ook wij op Texel moeten aan de bak, een signaal geven, onze stem laten horen, laten horen dat Texel anders is dan andere gemeenten, maar ook anders is dan de andere waddeneilanden. De petitie Status Aparte voor Texel is niet bedoeld als ‘ambtelijk discussiestuk’ of ‘partijpolitieke notitie’, maar wel als actie van bewoners, van mensen met hart voor Texel. Inmiddels staan er al meer dan 150 ondertekeningen op www.statusapartetexel.petities.nl Daar is de tekst van de petitie te lezen en te ondertekenen. Ook is daar te zien wie er al getekend heeft: van links tot rechts, van ondernemer tot kunstenaar, van ambtenaar tot docent, van moeder tot opa, van kok tot dirigent, van agent tot badgast, van bouwvakker tot boer. De petitie komt hopelijk ook te liggen in de hal van het gemeentehuis, in de dorpshuizen en op de OSG. We roepen iedereen op om te ondertekenen, maatschappelijke organisaties, gezelschaps- en sportvereningen en bedrijfsleven. Als we met z’n allen tekenen, tekenen we met z’n allen voor een beste toekomst voor Texel.

Zegt het voort!

Henk Hilstra en Eric Hercules

2009-04-01

berichtgeving over petitie 28 maart

Op Texel Plaza aandacht voor de petitie, door Edo Kooiman op zaterdag 28 maart 2009:

"Status Aparte: al meer dan honderd handtekeningen Na de presentatie van vorige week is de petitie Status Aparte al meer dan honderd keer ondertekend

Opvallend is dat mensen van links tot rechts, en door alle lagen van de bevolking heen de petitie steunen.".

2009-03-28

GEMEENTE VERBIEDT PETITIE

Het verzoek om de petitie in de hal van het gemeentehuis neer te leggen te ondertekening, is door de Gemeente afgewezen. Als reden wordt gegeven dat het gemeentehuis zich niet leent voor partijpolitiek.

+Read more...

De petitionarissen Henk Hilstra en Eric Hercules benadrukken dat de petitie niet gebonden is aan een politieke partij, maar een burgerinitiatief is op persoonlijke titel.

2009-01-01