U, de petitionaris

Overheidssubsidie voor onderzoeksvoorstellen dient enkel beschikbaar te worden gesteld op basis van wetenschappelijke kwaliteit

13 ondertekeningen

Subsidieaanvragen voor onderzoeksvoorstellen dienen te worden beoordeeld naargelang criteria die objectief en bovenal toetsbaar zijn.

Petitie

Wij

liefhebbers der wetenschap

 

constateren dat:

dat subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek teveel worden beoordeeld naargelang randvoorwaarden die niets met gedegen wetenschap te maken hebben. Wij zijn van mening dat wetenschappelijk onderzoek enkel tot haar recht komt en floreert in een omgeving waar de wetenschapper kritisch en onafhankelijk onderzoek kan verrichten. Een dergelijke omgeving kan alleen behouden worden als onderzoeksvoorstellen enkel worden beoordeeld op hun wetenschappelijke kwaliteit. Hierbij moet men denken aan de geschiktheid van de methodologie, de helderheid van de probleemstelling, haalbaarheid en potentiƫle impact op het onderzoeksveld.

Onderzoeksvoorstellen dienen niet beoordeeld te worden naar criteria die de commerciƫle belangen, de maatschappelijke agenda of partners buiten de gevestigde wetenschappelijke gemeenschap van de subsidieverstrekker bevorderen. Dergelijke criteria werken kritisch en onafhankelijk onderzoek niet alleen tegen, zij zijn daarbij in de regel vaag, subjectief en daarom onderhevig aan de willekeur of persoonlijke voorkeuren van de beoordelaars

Wij zijn van mening dat het maatschappelijk belang het best gediend wordt als wetenschap wordt beoordeeld op redelijke criteria en wetenschappers vrij en onafhankelijk kunnen onderzoeken.

 

en verzoeken

dat overheidssubsidie voor onderzoeksvoorstellen enkel beschikbaar wordt gesteld op basis van de wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoeksplan. De criteria waarop deze kwaliteit wordt beoordeeld dienen objectief en bovenal toetsbaar te zijn.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
29-04-2009 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
F.A. van Asperen 

Geschiedenis

Ondertekeningen