U, de petitionaris
Halabja

Erken de Koerdische Genocide

Wij verzoeken het parlement de Koerdische genocide, welke plaatsvond in Irak in de periode 1960-1989, te erkennen. Dit betekent niet alleen erkenning en rechtvaardigheid voor de slachtoffers en overlevenden van deze massamoord, maar heeft ook tot doel toekomstige daden van genocide te voorkomen.

Petitie

Wij

Slachtoffers, nabestaanden, mensenrechtenactivisten en NL burgers die genocide willen voorkomen.

 

constateren

De Koerdische genocide begon in de jaren 1960 met arabisering programma’s, deportaties en massamoorden. Het dieptepunt was de Anfal campagne, uitgevoerd door Iraakse troepen van 1986 tot 1989, dat leidde tot de dood van ongeveer 182.000 burgers. Op 16 maart 1988 ontketende Saddam Hussein een grote aanval met chemische wapens tegen de Koerdische stad Halabja dat minstens 5000 burgers het leven kostte.

 

en verzoeken

In 2009, spoorde de Verenigde Naties al aan op de politieke erkenning van de Anfal campagne als genocide, om verdere gruweldaden af te schrikken. Stappen om de genocide te erkennen zijn al gestart in Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Wij zijn van mening dat Nederland zich moet aansluiten bij deze landen om erkenning en gerechtigheid te geven aan de slachtoffers en daarmee misdaden tegen de menselijkheid in de toekomst te voorkomen.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Petitieloket:
Einddatum:
12-06-2013 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
D.N.A. (Dana) Cheragwandi 

Geschiedenis

Ondertekeningen