U, de petitionaris
Images 13

Maak het verkiezingsproces beter en eerlijker

1 ondertekening

  1. Journalisten zijn geen entertainers. 2. Politieke partijen dienen gelijke aanspraak te maken op schaarse communicatiemiddelen.

Petitie

Wij

De burgers.

 

constateren dat:

  1. Een democratie staat en valt bij goed geïnformeerde burgers. De journalistiek heeft de plicht om haar taak serieus te nemen.

  2. Politieke partijen zijn afhankelijk van schaarse communicatiemiddelen, zij dienen hierop een gelijke aanspraak te kunnen maken.

Een rapportage over de verkiezingen in 2012 liet zien dat de VVD 12 uur spreektijd heeft gehad en de Partij voor de Dieren 20 minuten. Dat ging voornamelijk over televisie. Een gemiddelde Nederlander keek in 2012 gemiddeld ruim 3 uur per dag televisie.

http://rdbg.tuxic.nl/politieke-spreektijd-monitor/concepten/politieke-spreektijd-monitor/#totaal http://www.spot.nl/nieuws/2013/01/08/kijktijd-in-2012-gestegen-met-2-5-

 

en verzoeken

Journalistiek, zover het een onderdeel is van het democratisch proces, wordt ontdaan van marktwerking. Dit wordt mogelijk door alleen journalistiek op niet betaalde basis toe te staan. Iedereen met een internetverbinding kan de rol vervullen. Het gehele journalistieke proces verschuift naar het internet. De kosten om een politieke partij te starten worden verlaagd tot 10 euro, het proces om een partij te starten wordt vereenvoudigd tot het aanmelden op een centrale website en het overmaken van de kosten. Deze centrale website dient tevens om politieke partijen onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt middels een roulatiesysteem op de voorpagina. Kiezers zoeken actief naar informatie door middel van zoekmachines. Op televisie is er in de aanloop naar de verkiezingen drie maanden lang een speciaal uitzendschema. Nederland 1 wordt ingeruimd voor het verhogen van basale kennis, Nederland 2 voor diepere kennis. Nederland 3 voor documentaires, gericht op het verhogen van participatie en betrokkenheid. Uitzendingen op andere zenders worden tijdens deze periode gestaakt. Om kansen verder gelijk te trekken, wordt formeel adverteren verboden. Pogen aandacht op de partij te vestigen dient geen algemeen belang en wordt ontmoedigd. Het verkiezingsproces is sober, en er wordt veel actieve inzet van de kiezer verwacht. Het doel is niet een zo hoog mogelijke opkomst, maar een zo kundig mogelijke kiezer.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Petitieloket:
Einddatum:
27-04-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Wouter Drucker 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen