U, de petitionaris

Schaatsen alleen voor professionals

6 ondertekeningen

Schaatsen alleen voor professionals

Petitie

Wij

Verontruste burgers

 

constateren dat:

Dat de Nederlandse schaatstraditie aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan, door een toenemend aantal slachtoffers, enorme schade aan de natuur, grote geluidsoverlast, files, parkeerproblemen en torenhoge maatschappelijke kosten.

Nederland is één van de weinige landen ter wereld waar door vele niet-professionals wordt geschaatst en waar er bovendien zó massaal geschaatst wordt. Dat geeft een toenemend aantal problemen.

  1. Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken tijdens schaatsen, met vaak zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

  2. Het massale schaatsen en wildparkeren leidt tot vervuiling in de natuur. Bovendien leiden onnodige files tot luchtvervuiling. Dat is schadelijk voor de gezondheid en kan voor risicogroepen zelfs levensverkortend zijn.

  3. We hebben het nieuwe jaar ingeluid met duizenden schaatsters op het ijs. De overlast voor dieren is enorm. Dieren raken gestrest en ook veel mensen die aan het water wonen voelen zich er niet prettig bij.

  4. In 2009 werd voor honderdduizenden Euro's aan schaatsen gekocht. Dat is veel, maar de maatschappelijke kosten als gevolg van het schaatsen zijn nog veel hoger. Het gaat dan onder andere om de kosten voor het opruimen van het afval, voor de milieuschade, voor gezondheidszorg, voor het verlies van arbeidsproductiviteit door letsel en psychische schade en de kosten voor de inzet van brandweer, politie en ambulances.

De oplossing voor het probleem is niet een schaatsloos Nederland, maar wel een forse beperking van het schaatsen. Wij pleiten ervoor om het schaatsen alleen nog toe te staan aan professionals die een show verzorgen voor een groot publiek. Net zoals dat in de meeste andere landen is geregeld. Je voorkomt daarmee jaarlijks duizenden schaatsslachtoffers en je maakt het gezonder en prettiger om met vriesweer de straat op te gaan.

Wij willen dat gemeenten centrale schaatsshows organiseren ter vervanging van het schaatsen door particulieren.. Van de landelijke overheid vragen we een verbod op het schaatsen door niet-professionals.

 

en verzoeken

Het schaatsen bij dagen onder nul alleen toe te staan aan professionals die een vergunning hebben voor een schaatswedstrijd.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
12-04-2009 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Henk de Fries 
Organisatie:
Privé initiatief verontruste burger 

Geschiedenis

Ondertekeningen