You, the petitioner
Zahrabahrami001 gr

De Duinweg in Den Haag moet hernoemd worden tot de Zahra Bahramilaan

20 signatures

De Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami werd op 29 januari 2011 in Iran opgehangen, wegens drugsbezit. Ze kreeg geen eerlijk proces. Een straat naar haar vernoemen zal mensen dagelijks herinneren aan haar tragische lot en haar zaak in het gemeenschappelijke bewustzijn verankeren.

Petition

We

die weigeren dit onrecht te vergeten en er een daad tegenover willen stellen.

 

observe

dat Zahra Bahrami geen eerlijke rechtszaak heeft gehad. Haar eerste advocate, Nasrin Sotoudeh, werd zelf gearresteerd. Consulaire steun werd mevrouw Bahrami geweigerd. Haar beroep was nog niet in behandeling genomen voordat ze werd geëxecuteerd. Haar zaak staat niet op zich, velen ondergaan eenzelfde lot in Iran. Mevrouw Bahrami staat symbool voor de nederlaag die de rechtvaardigheid dagelijks lijdt in de Islamitische Republiek.

 

and request

de Gemeente Den Haag om de Duinweg in Den Haag, waaraan de Iraanse ambassade is gelegen, om te dopen tot de Zahra Bahramilaan. Zodoende zullen het Iraanse regime en de bezoekers van haar ambassade, iedere dag herinnerd worden aan deze afschuwelijke daad.

Current status

This petition is not open to collect signatures.

 

Details

Addressed to:
Den Haag 
Petition desk:
Closing date:
2011-04-30 
Status:
Withdrawn 
Lead petitioner:
Iran Comite 
Organisation:
Iran Comite 
Website:

History

Signatures

Updates

IRAN COMITÉ WIL ZAHRA BAHRAMILAAN BIJ IRAANSE AMBASSADE

Het Iran Comité heeft met afschuw gereageerd op de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami in Iran, zoals vandaag bekend werd gemaakt op de officiële Iraanse website www.dadsara.ir. Waar de Nederlandse regering niet in staat is gebleken om de ophanging van mevrouw Bahrami met woorden te voorkomen, moet het nu een daad stellen om haar afkeur uit te drukken, vindt voorzitter Frank van Dalen.

+Read more...

'Door de Duinweg in Den Haag waar de Iraanse ambassade ligt om te dopen tot de Zahra Bahramilaan kunnen we het Iraanse regime en de bezoekers aan de Iraanse ambassade iedere dag opnieuw herinneren aan deze afschuwelijke daad en onze afkeuring daarvan', aldus van Dalen.

  Nadat begin januari bekend werd gemaakt dat mevrouw Bahrami ter dood was veroordeeld, riep het Iran Comité de regering op om gevolgen te verbinden aan de behandeling van de Nederlandse burger door Iran. Als antwoord op vragen in de Tweede Kamer die op het oproep volgden, antwoordde Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal dat er vooral via diplomatieke weg en via sancties druk wordt uitgeoefend. 'Dat is dus duidelijk niet voldoende gebleken', aldus Van Dalen.

Volgens Van Dalen moet Nederland nu met een tastbare veroordeling komen: 'Het kan niet zo zijn dat verwerpelijke regimes zomaar Nederlandse burgers kunnen ombrengen, omdat zij zeggen hun Nederlandse nationaliteit niet te erkennen. Wij roepen de Gemeente Den Haag en het Ministerie van Buitenlandse Zaken op om de Duinweg in Den Haag, waar de Iraanse ambassade aan gelegen is, om te dopen tot de Zahra Bahramilaan. Dit is een daad waarmee Nederland duidelijk de afkeur voor de executie aantoont en uitdraagt dat zij Bahrami niet zal vergeten. Ook zal het regime en alle bezoekers aan de Iraanse ambassade iedere dag opnieuw herinnerd worden aan deze afschuwelijke daad van het Iraanse regime'.

Zahra Bahrami werd in december 2009 gearresteerd na te hebben deelgenomen aan de Ashura-demonstraties tegen het Iraanse regime. Aanvankelijk werd haar 'vijandschap tegen god' ten laste gelegd, maar later werd de nadruk van de beschuldigingen verlegd naar drugsbezit. In haar appartement zou cocaïne zijn gevonden. Iran erkent geen dubbele nationaliteiten en stond de Nederlandse ambassade niet toe Bahrami consulaire steun te verlenen. De advocate van Bahrami, Nasrin Sodouteh, werd in september gearresteerd en is inmiddels tot elf jaar cel veroordeeld. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken had twee advocaten ingehuurd om Bahrami bij te staan tijdens haar beroep tegen de straf, maar dat beroep hebben de Iraanse autoriteiten niet afgewacht.

Iran Comite
2011-01-30