U, de petitionaris
Coll

stop collegegeld verhogingen aan de HAN voor zittende studenten

34 ondertekeningen

De HAN verhoogt vanaf komend jaar de collegegelden voor zittende studenten met €4500 en het jaar erop met minimaal €7000. Wij zijn tegen de exorbitante verhogingen voor zittende studenten en zoeken lotgenoten om de rechter op te zoeken. Kans is groot dankzij een uitspraak van het CvB voor het HBO!

Petitie

Wij

Alle studenten, met een HBO/WO diploma, die per 1-2-2010 of eerder zijn gaan studeren aan de HAN.

 

constateren dat:

De rechtbank heeft de Hogeschool Rotterdam verboden om een zittende student een hoger collegegeld te vragen voor een tweede studie. De HAN gaat zittende studenten met een HBO/WO na dit studiejaar exorbitante tarieven opleggen. Dit strookt niet met het rechtszekerheidsbeginsel dus wij willen weten hoeveel mensen het met ons eens zijn om de exorbitante verhogingen tegen te gaan.

 

en verzoeken

Meer redelijkheid en billijkheid van de HAN betreffende de collegegeldtarieven voor zittende studenten aan de HAN met een HBO/WO diploma. De HAN moet haar overgangsregeling van de collegegeldtarieven voor zittende studenten aanpassen naar de gemaakte afspraken ten tijde van de start van de studie: het normale collegegeldtarief zodat zittende studenten de opleiding kunnen afmaken.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
schoolbestuur 
Petitieloket:
Einddatum:
09.01.2011 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Werkgroep Collegegeldverhoging HAN 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Rechter: Hoger collegegeld vragen verboden

AMSTERDAM - De rechtbank heeft de Hogeschool Rotterdam verboden om een student een hoger collegegeld te vragen voor een tweede studie. Zij mag nu voor 1.672 euro een masterstudie volgen aan de hogeschool en hoeft geen 6.500 euro te betalen.

+Lees meer...

Dat blijkt uit een recent vonnis in een kort geding van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs, een onafhankelijke instantie die rechtszaken behandelt op het terrein van het hoger onderwijs.Mogelijk gevolg van deze uitspraak is dat een grote groep studenten waarschijnlijk toch een tweede studie mag doen tegen betaling van het wettelijk collegegeld. Een wetswijzing van voor de zomer bepaalde dat hogescholen en universiteiten vanaf dit collegejaar hogere collegegelden mogen vragen aan studenten die een tweede bachelor of masterstudie doen. De overheid betaalt niet langer mee aan een tweede studie. Onderwijsinstellingen zijn in principe vrij om de kosten voor een tweede studie in te vullen. Collegegelden kunnen oplopen tot wel 30.000 euro voor een master van een jaar. Torenhoge collegegeldenVeel studenten werden vervolgens met torenhoge collegegelden geconfronteerd. Zo ook de studente, met een hbo-diploma uit 2002, die een masteropleiding pedagogiek aan de Hogeschool van Rotterdam wilde doen. Zij moest plotseling 6.500 euro betalen, maakte bezwaar en kreeg gelijk. De redenering van de rechter luidde als volgt: 'de opleiding die de studente in juni 2002 afrondde valt niet onder het regime zoals dat op 1 september 2002 is ingevoerd'. Hij doelt daarmee op de bachelor-masterstructuur. 'Dit zou betekenen dat aan alle studenten die voor september 2002 zijn afgestudeerd geen hoger collegegeld kan worden gevraagd', zegt advocaat Willem Lindeboom, die de studente bijstond. Kort gedingDe rechter deed de uitspraak in een kort geding, een spoedprocedure, aangezien de studente per 1 oktober uitgeschreven dreigde te worden. Advocaat Lindeboom: 'Maar het is onwaarschijnlijk dat de rechter op deze voorlopige uitspraak terugkomt.' De student mag inderdaad tegen betaling van 1.672 euro haar studie starten, laat een woordvoerder van de Hogeschool Rotterdam weten. Wel benadrukt de woordvoerder dat het gaat om een voorlopige uitspraak. Nader bestuderenEen woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat zij de zaak nader bestuderen en verder net als de hogeschool de bodemprocedure, waaruit de definitieve uitspraak volgt, afwachten.

Rechter: Hoger collegegeld vragen verboden
08.10.2010